Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 25 de gener del 2018

5 grans problemes actuals --- 5 grandes problemas actuales

[Entrada 201]

5 grans problemes actuals


La directora executiva d'Oxfam, Winnie Byanyima, planteja en diari El País Las cinco preocupaciones (y posibles soluciones) que le quitan el sueño. En un vídeo que publica El País al seu web, Winnie Byanyima enuncia els seus cinc maldecaps:
1. La desigualtat econòmica.
2. El canvi climàtic.
3. La violència de gènere.
4. La crisi migratòria.
5. Els desafiaments globals.
De fet, d'una manera o altra, aquests problemes són vius en tots els països del món. M'he atrevit a resumir així les propostes de solució que fa:
1. "En primer lloc, els rics han de pagar els impostos justos que els corresponen. Ara mateix, la majoria no ho fa; amaguen els seus diners en paradisos fiscals". Assegura Byanyima. A més, per evitar la discriminació social les solucions passen per proporcionar serveis públics de qualitat com la sanitat, l'educació i la protecció social: "I que tothom pugui accedir-hi". Una altra de les solucions passa per "tornar la veu als ciutadans i que les democràcies no es vegin influenciades per l'enorme poder dels diners".

2. Els efectes del canvi climàtic els han sentit els pobres que no els provoquen, la gent dels països en vies de desenvolupament com el meu, Uganda. El meu oncle, que és un pagès que conrea el camp, trigaria 195 anys a emetre les mateixes emissions de carboni que un ciutadà normal de Nova York. Tenim un repte, el de fer que els països rics compleixin els seus compromisos i mostrin una major voluntat de reduir l'escalfament global. Però, al mateix temps, han de dedicar diners per ajudar els països en desenvolupament perquè puguin adaptar-se i sobreviure als efectes del canvi climàtic.

3. Per aconseguir donar a les dones i les nenes igualtat de drets hi ha una campanya d'Oxfam anomenada Enough. L'objectiu és enfrontar-se a la mentalitat de la gent i canviar el seu comportament perquè la discriminació salarial i violència contra les dones i les nenes sigui inacceptable, perquè sabem que la raó per la qual està passant és que la societat la tolera. Cal aconseguir que al ciutadà comú li sembli inacceptable.

4. Europa construeix barreres al seu voltant. Aquests són els països que van fer que el món elaborés les lleis de drets humans a les Nacions Unides. També va ser Europa qui va fer que el món elaborés les lleis de refugiats, les lleis humanitàries. Però ara és la mateixa Europa la que posa barreres i celebra acords per obligar la gent que fuig de les guerres en els seus països a tornar a llocs on la mataran. Els països rics han de ser més responsables i complir els seus acords internacionals, les lleis humanitàries i sobre refugiats.

5. Els reptes mundials com la desigualtat, la pobresa, la fam, el canvi climàtic i aquesta crisi migratòria mundial, requereixen solucions globals. L'ONU ha deixat de funcionar. És incapaç de funcionar perquè reflecteix la realitat del final de la Segona Guerra Mundial. El poder a tot el sistema l'exerceixen els governants globals, els guanyadors de la Segona Guerra Mundial, i no reflecteix la realitat actual en què hi ha molts països que es van independitzar posteriorment, com la majoria dels països africans, les economies emergents i les grans potències com la Xina, el Brasil o Alemanya, que no exerceixen molt poder a les Nacions Unides. Hem de reformar l'ONU i fer que funcioni, en primer lloc, democratitzant-la, fent que sigui inclusiva i que no se sentin les veus dels Governs, sinó dels ciutadans com nosaltres i d'organitzacions de la societat civil. I després cal fer que funcioni per a la gent normal i corrent.
Una abraçada.








5 grandes problemas actuales


La directora ejecutiva de Oxfam, Winnie Byanyima, plantea en diario El País Las cinco preocupaciones (y posibles soluciones) que le quitan el sueño. En un vídeo que publica El País en su web, Winnie Byanyima enuncia sus cinco quebraderos de cabeza:
1. La desigualdad económica.
2. El cambio climático.
3. La violencia de género.
4. La crisis migratoria.
5. Los desafíos globales.
De hecho, de una forma u otra, esos problemas están vivos en todos los países del mundo. Me he atrevido a resumir así sus propuestas de solución:
1. "En primer lugar, los ricos tienen que pagar los impuestos justos que les corresponden. Ahora mismo, la mayoría no lo hace; esconden su dinero en paraísos fiscales". Asegura Byanyima. Además, para evitar la discriminación social las soluciones pasan por proporcionar servicios públicos de calidad como la sanidad, la educación y la protección social: "Y que todo el mundo pueda acceder a ellos". Otra de las soluciones pasa por "devolver la voz a los ciudadanos y que las democracias no se vean influenciadas por el enorme poder del dinero".

2. Los efectos del cambio climático los han sentido los pobres que no los provocan, la gente de los países en vías de desarrollo como el mío, Uganda. Mi tío, que es un campesino que cultiva el campo, tardaría 195 años en emitir las mismas emisiones de carbono que un ciudadano normal de Nueva York. Tenemos un reto, el de hacer que los países ricos cumplan sus compromisos y muestren una mayor voluntad de reducir el calentamiento global. Pero, al mismo tiempo, tienen que dedicar dinero para ayudar a los países en desarrollo para que puedan adaptarse y sobrevivir a los efectos del cambio climático.

3. Para conseguir dar a las mujeres y a las niñas igualdad de derechos hay una campaña de Oxfam llamada Enough. El objetivo es enfrentarse a la mentalidad de la gente y cambiar su comportamiento para que la discriminación salarial y la violencia contra las mujeres y las niñas sea inaceptable, porque sabemos que la razón por la que está ocurriendo es que la sociedad la tolera. Hay que conseguir que al ciudadano común le parezca inaceptable.

4. Europa construye barreras a su alrededor. Estos son los países que hicieron que el mundo elaborase las leyes de derechos humanos en Naciones Unidas. También fue Europa quien hizo que el mundo elaborase las leyes de refugiados, las leyes humanitarias. Pero ahora es la misma Europa la que pone barreras y celebra acuerdos para obligar a la gente que huye de las guerras en sus países a volver a lugares donde la van a matar. Los países ricos tienen que ser más responsables y cumplir sus acuerdos internacionales, las leyes humanitarias y sobre refugiados.

5. Los desafíos mundiales como la desigualdad, la pobreza, el hambre, el cambio climático y esta crisis migratoria mundial, requieren soluciones globales. La ONU ha dejado de funcionar. Es incapaz de funcionar porque refleja la realidad del final de la Segunda Guerra Mundial. El poder en todo el sistema lo ejercen los gobernantes globales, los ganadores de la Segunda Guerra Mundial, y no refleja la realidad actual en la que hay muchos países que se independizaron posteriormente, como la mayoría de los países africanos, las economías emergentes y las grandes potencias como China, Brasil o Alemania, que no ejercen mucho poder en Naciones Unidas. Tenemos que reformar la ONU y hacer que funcione, en primer lugar, democratizándola, haciendo que sea inclusiva y que no se oigan las voces de los Gobiernos, sino de los ciudadanos como nosotros y de organizaciones de la sociedad civil. Y luego hay que hacer que funcione para la gente normal y corriente.
Un abrazo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada