[Entrada 216]
Felicitat nacional
És clàssic que la felicitat ens trobi sempre fent cara d'enzes.Seguint amb aquest tema, el de la felicitat, voldria comentar la qualificació que fa World Happiness Report dels països segons la percepció de felicitat dels seus habitants. Bé, com que s'elabora a base d'una enquesta, es tracta en realiata de tan sols d'una petita porció de la seva població.
(Josep Carner)
La classificació del 2018 està encapçalada per països del Nord d'Europa, com Finlàndia, Noruega, Dinamarca, i Islàndia, seguits de Suïssa, i Holanda. En setena i vuitena posició hi ha Canadà i Nova Zelanda, en novena, Suècia, i en la desena, Austràlia. La llista té al final uns quants països africans com Tanzània, Sudan del Sud, República Centreafricana i Burundi.
Acceptant, amb totes les limitacions que té una enquesta, que això sigui més o menys així, sembla, doncs, que el factor climàtic no és gaire decisiu en aquest tema. Fixeu-vos que dels països que encapçalen la llista, Finlàndia, Noruega, Dinamarca, Islàndia, Canadà, i Suècia, són països propers al Pol Nord, i que pateixen hiverns molt durs, amb molt poques hores de llum, i fins i tot hi ha zones d'alguns d'aquests països que passen part de l'hivern en nit permanent. Mentre que Tanzània, República Centreafricana i Burundi són països de la zona equatorial de l'Àfrica on pràcticament no hi ha estiu ni hivern i on hi ha 12 h de dia i 12 h de nit tot l'any. Sorprèn una mica, oi?
He sentit a dir que la clau podria estar en el fet que viuen bé, els seus polítics no roben, i les coses funcionen, ja que tots hi col·laboren. Qui assegurava això explicava una anècdota d'un amic seu, noruec, que va venir a Barcelona a visitar-lo.
El dia abans d'anar-se'n vam anar junts a El Corte Inglés, a la zona de les begudes el noruec estava com un nen a Disneyland i em va dir:El tracte que reben els jubilats noruecs o els danesos són un altre exemple de què les coses els funcionen.
- WOW! Que barat el Chivas! Me n'emportaré dues ampolles!
- ¿Només dues?
- Sí, perquè segons la llei només puc dur-ne dues.
- Sí, però, si les fiques a la maleta, no crec que et revisin...
- No, mai revisen...
- Per això...
- En portaré 2!
- Per què?
- Perquè la llei diu que només en puc portar dues...
- Sí, però si no et revisaran...
- La llei diu que només puc portar-ne dues!
I així ho va fer.
Per acabar, a la llista, EUA ocupa el lloc 18, Regne Unit, el 19, França, el 23 i Espanya, el 36. Dels països de l'Amèrica Llatina el més ben situat és Costa Rica al lloc 13, per davant dels EUA, va seguit de Mèxic, al 24, Xile (25), Panamà (27), Brasil (28), Argentina (29), Guatemala (30), Uruguai (31), Colòmbia (37), El Salvador (40), Nicaragua (41), Equador (48), Bolívia (62), Paraguai (64), Perú (65), Hondures (72), República Dominicana (83), Veneçuela (102) i tanca la llista, situat entre els deu últims del món, Haití, a la posició 148. Fixem-nos que Espanya està just abans que Colòmbia i per sota d'Uruguai.
Xoquen coses, com que en països com Dinamarca, que el 2017 encapçalava aquesta llista, la tassa de suïcidis sigui molt superior a la d'Espanya, o que molts dels jubilats de la UE emigrin a Espanya per viure millor. Potser l'explicació la podem trobar en Joaquim Bartrina, un poeta reusenc del segle XIX, caracteritzat per la seva mordacitat, que acaba un dels seus poemes dient: [...] Si alaba Inglaterra, será inglés / Si reniega de Prusia, es un francés / y si habla mal de España... es español.
Una abraçada.
Felicidad nacional
Es clásico que la felicidad nos pille siempre con cara de bobalicones.Siguiendo con ese tema, el de la felicidad, quisiera comentar la calificación que hace World Happiness Report de los países según la percepción de felicidad de sus habitantes. Bueno, como se elabora a base de una encuesta, se trata en realidad de tan sólo de una pequeña porción de su población.
(Josep Carner)
La clasificación del 2018 está encabezada por países del Norte de Europa, como Finlandia, Noruega, Dinamarca, e Islandia, seguidos de Suiza, y Holanda. En séptima y octava posición están Canadá y Nueva Zelanda, en novena, Suecia, y en la décima, Australia. La lista tiene al final varios países africanos como Tanzania, Sudán del Sur, República Centro-africana y Burundi.
Aceptando, con todas las limitaciones que tiene una encuesta, que eso sea más o menos así, parece, pues, que el factor climático no es muy decisivo en este tema. Fijaros en que los países que encabezan la lista, Finlandia, Noruega, Dinamarca, Islandia, Canadá, y Suecia, son países cercanos al Polo Norte, y que sufren inviernos muy duros, con muy pocas horas de luz, e incluso hay zonas de algunos de esos países que pasan parte del invierno en noche permanente. Mientras que Tanzania, República Centro-africana y Burundi son países de la zona ecuatorial de África donde prácticamente no hay verano ni invierno y donde hay 12 h de día y 12 h de noche todo el año. Sorprende un poco, ¿verdad?
He oído decir que la clave podría estar en que viven bien, sus políticos no roban, y las cosas funcionan, ya que todos colaboran. Quién aseguraba esto explicaba una anécdota de un amigo suyo, noruego, que vino a Barcelona a visitarlo.
El día antes de irse fuimos juntos a El Corte Inglés, en la zona de las bebidas el noruego estaba como un niño en Disneyland y me dijo:El trato que reciben los jubilados noruegos o los daneses son otro ejemplo de que las cosas les funcionan.
- WOW! Que barato el Chivas! Me llevaré dos botellas!
- ¿Sólo dos?
- Sí, porque según la ley sólo puedo llevar dos.
- Sí, pero, si las metes en la maleta, no creo que te revisen...
- No, nunca revisan...
- Por eso...
- Llevaré 2!
- ¿Por qué?
- Porque la ley dice que sólo puedo llevar dos...
- Sí, pero si no te revisarán...
- La ley dice que sólo puedo llevar dos!
Y así lo hizo.
Por último, en la lista, EE.UU. ocupa el puesto 18, Reino Unido, el 19, Francia, el 23 y España, el 36. De los países de América Latina el mejor situado es Costa Rica en el puesto 13, por delante de los EEUU, seguido de México, el 24, Chile (25), Panamá (27), Brasil (28), Argentina (29), Guatemala (30), Uruguay (31), Colombia (37), El Salvador (40) , Nicaragua (41), Ecuador (48), Bolivia (62), Paraguay (64), Perú (65), Honduras (72), República Dominicana (83), Venezuela (102) y cierra la lista, situado entre los diez últimos del mundo, Haití, en la posición 148. Fijaros que España está justo antes que Colombia y por debajo de Uruguay.
Chocan cosas, como que en países como Dinamarca, que en 2017 encabezaba esa lista, la tasa de suicidios sea muy superior a la de España, o que muchos de los jubilados de la UE emigren a España para vivir mejor. Quizás la explicación la podemos encontrar en Joaquín Bartrina, un poeta reusense del siglo XIX, caracterizado por su mordacidad, que acaba uno de sus poemas diciendo: [...] Si alaba Inglaterra, será inglés / Si reniega de Prusia, es un francés / y si habla mal de España... es español.
Un abrazo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada