Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 28 de juny del 2018

La victòria del mal --- La victoria del mal

[Entrada 223]

La victòria del mal

No t'entendrà ningú. Al capdavall, no és pas tan important. El que és important és que t'entenguis tu.
Matt Haig (Sheffield, U.K., 1975)
Em vaig despertar inquiet, amb una sensació estranya. La culpa era d'un somni on em veia implicat en un assassinat, un somni d'aquests incoherents on al final un grup de persones teníem acorralada una parella, un home i una dona que estaven dins d'un vehicle estrany, petit, fet d'aquest plàstic transparent que s'usa per protegir les cadiretes dels nens petits de la pluja. L'home era gran, d'una edat compresa entre els 60 i els 70. La dona era més jove. Estàvem en un caminal sense asfaltar, amb el terra sorrós i llis en mig de tot de camps de conreu. Jo formava part del grup que volia a matar aquell home, ell ho sabia i es revoltava desesperat dins d'aquell vehicle minúscul on quasi no es podia moure. Fora, a l'altra banda, més enllà del vehicle, hi havia un home que intentava evitar que cometéssim l'error de matar-lo. No recordo si finalment el vam matar o no, però jo estava allà entre els assassins sense fer res per evitar-ho.

Aquella nit just abans d'anar-me'n a dormir havia estat veien un parell d'episodis de la sèrie «House of Cards». Ignoro si la coneixeu, per si de cas us situo: és una sèrie dramàtica estatunidenca creada i produïda per Beau Willimon. Una adaptació de la mini-sèrie britànica amb el mateix títol basada en la novel·la de Michael Dobbs i emesa per la BBC el 1990. Compta amb les actuacions de Kevin Spacey, Robin Wright i Kate Mara. El que explica és com el congressista estatunidenc Francis Underwood i la seva dona Claire no es detenen davant de res per aconseguir els seus propòsits. La història d'aquest drama polític s'endinsa en un món ple d'avarícia, sexe i corrupció a la ciutat de Washington.

En un dels episodis que vaig veure aquell vespre Francis va matar a una periodista que estava investigant la mort d'un congressista que ell (en Francis) havia assassinat en un episodi anterior. Underwood acabava d'aconseguir la vicepresidència dels EUA.

Us podeu preguntar que m'ha dut a veure aquesta sèrie sobre política on sembla que tot s'hi val. De fet m'hi va portar «Borgen», una sèrie dramàtica de televisió danesa que es va emetre de 2010 a 2013. Aquesta ficció política narra la trajectòria de Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), líder del partit dels Moderats i Primera Ministra de Dinamarca. De fet, a Borgen es fa política, hi ha negociacions i tripijocs, i es veu la importància dels medis de comunicació en aquest joc que és la política. Un joc on no sempre guanyen els bons. Des del meu punt de vista Borgen és una lliçó de com funciona la política, una lliçó de realitat danesa. Mentre que House of Cards és una altra cosa. Com diu la amiga que me la va recomanar, està carregada de mala llet. Aquesta amiga troba que Borgen és massa light.

De fet, a mi, Borgen em va agradar molt, cosa que no puc dir de House of Cards. Mentre Borgen és una lliçó de com funciona la política a l'actualitat en els paísos del nord d'Europa, House of Cards narra com un malfactor es fa amb el poder. De fet, jo recomanaria Borgen a qualsevol que vulgui entendre com funciona la política a alt nivell i com hi interfereixen els medis de comunicació, en canvi només recomanaria House of Cards a qui l'interessi veure com un malvat pot fer-se amb el poder, com vencen els dolents, la victòria del mal.

Una abraçada.








La victoria del mal

No te entenderá nadie. Después de todo, no es tan importante. Lo importante es que te entiendas tú.
Matt Haig (Sheffield, U.K., 1975)
Me desperté inquieto, con una sensación extraña. La culpa era de un sueño donde me veía implicado en un asesinato, un sueño de esos incoherentes donde al final un grupo de personas teníamos acorralada una pareja, un hombre y una mujer que estaban dentro de un vehículo extraño, pequeño, hecho de este plástico transparente que se usa para proteger las sillitas de los niños pequeños de la lluvia. El hombre era mayor, de una edad comprendida entre los 60 y los 70. La mujer era más joven. Estábamos en un camino rural sin asfaltar, con el suelo arenoso y liso en medio de campos de cultivo. Yo formaba parte del grupo que quería matar a ese hombre, él lo sabía y se sublevaba desesperado dentro de ese vehículo minúsculo donde casi no podía moverse. Fuera, en el otro lado, más allá del vehículo, había un hombre que intentaba evitar que cometiéramos el error de matarlo. No recuerdo si finalmente lo matamos o no, pero yo estaba allí entre los asesinos sin hacer nada para evitarlo.

Esa noche justo antes de acostarme había estado viendo un par de episodios de la serie «House of Cards». Ignoro si la conoceis, por si acaso os sitúo: es una serie dramática estadounidense creada y producida por Beau Willimon. Una adaptación de la miniserie británica con el mismo título basada en la novela de Michael Dobbs y emitida por la BBC en 1990. Cuenta con las actuaciones de Kevin Spacey, Robin Wright y Kate Mara. Lo que narra es como el congresista estadounidense Francis Underwood y su esposa Claire no se detienen ante nada para conseguir sus propósitos. La historia de ese drama político se adentra en un mundo lleno de avaricia, sexo y corrupción en la ciudad de Washington.

En uno de los episodios que vi aquella noche Francis mató a una periodista que estaba investigando la muerte de un congresista que él (Francis) había asesinado en un episodio anterior. Underwood acababa de conseguir la vicepresidencia de los EEUU.

Os podéis preguntar que me ha llevado a ver esa serie sobre política donde parece que todo vale. De hecho me llevó a ello «Borgen», una serie dramática de televisión danesa que se emitió de 2010 a 2013. Esa ficción política narra la trayectoria de Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), líder del partido de los Moderados y Primera Ministra de Dinamarca. De hecho, en Borgen se hace política, hay negociaciones y componendas, y se ve la importancia de los medios de comunicación en este juego que es la política. Un juego donde no siempre ganan los buenos. Desde mi punto de vista Borgen es una lección de cómo funciona la política, una lección de realidad danesa. Mientras que House of Cards es otra cosa. Como dice la amiga que me la recomendó, está cargada de mala leche. A esa amiga le parece que Borgen es demasiado light.

De hecho, a mí, Borgen me gustó mucho, lo que no puedo decir de House of Cards. Mientras Borgen es una lección de cómo funciona la política en la actualidad en los países del norte de Europa, House of Cards narra como un malhechor se hace con el poder. De hecho, yo recomendaría Borgen a cualquiera que quiera entender cómo funciona la política a alto nivel y cómo interfieren los medios de comunicación, en cambio sólo recomendaría House of Cards a quien le interese ver como un malvado puede hacerse con el poder, como vencen los malos, la victoria del mal.

Un abrazo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada