Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 14 de juny del 2018

Renda bàsica Universal --- Renta básica Universal

[Entrada 221]

Renda bàsica Universal

"L'acció no sempre pot portar la felicitat; però no hi ha felicitat sense acció."
Benjamin Disraeli
A la Wikipedia espanyola es defineix renda bàsica com el dret de tot ciutadà i resident acreditat a percebre una quantitat periòdica que cobreixi, almenys, les necessitats vitals sense que per això degui cap contraprestació. No s'ha de confondre amb les rendes d'inserció i altres subsidis condicionats propis de l'estat de benestar ni amb l'impost negatiu sobre la renda.

Fa pocs dies vaig veure un documental sobre aquest tema, «In the same boat» (Dins el mateix vaixell), que intenta justificar la necessitat d'implantar una renda bàsica universal (RBU) per acabar amb el problema de la pobresa i la precarietat que s'està instaurant al món. [Podeu veure el documental en català a http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/dins-el-mateix-vaixell/video/5755613/ i en anglès amb subtítols en castellà a https://m.youtube.com/watch?v=YKHFx_gKq0M.]

El documental comença comentant un viatge que en Keines va fer a Madrid l'any 1940 on va pronunciar una conferència on feia prediccions de com seria el món cent anys després. En aquella conferència va dir: «l'economia deixarà de ser un problema per a la humanitat, el món serà molt més ric, i la tecnologia permetrà a l'home treballar només 15 hores a la setmana.» Però el documental afirma: «Avui sabem que es va equivocar.»

A la descripció que publica TV3 al seu web d'aquest documental ens explica:
La nostra civilització té davant seu una oportunitat única: els avenços tecnològics podrien esdevenir la clau per aconseguir un món millor, però, si no aprenem a administrar-los, el futur podria ser amenaçador.

Mentre que l'economia i la productivitat mundials augmenten constantment, la renda mitjana dels treballadors no creix. A més, al mercat laboral moltes feines desapareixen a causa dels avenços tecnològics i, com que no se'n creen de noves, l'índex d'ocupació continua baixant. Ara, la feina no és per sempre ni garanteix tenir cobertes les necessitats bàsiques. Les desigualtats socials augmenten dins de cada país de manera inexorable. Pel que fa la distribució de la riquesa, els experts comparen el moment actual amb l'època dels faraons, 2.000 anys abans de Crist. Als Estats Units, per exemple, només un 1% de la població acumula el 40% de la riquesa de tot el país, mentre que un 80% només el 7%. D'altra banda, si seguim consumint al ritme actual, la previsió és que d'aquí 30 anys necessitaríem quatre planetes com el nostre. Hi ha cap manera de reorientar i revertir aquesta situació?

A partir de la imatge d'un vaixell, com a metàfora de la nostra civilització, "Dins el mateix vaixell" ("In the same boat") analitza noves idees, com la renda bàsica o el repartiment del treball, com una possible solució a través del testimoni de pensadors, filòsofs, economistes de primer ordre mundial i gent anònima.
La tesi del documental és que la globalització, l'augment de la riquesa global i progrés científic i tecnològic en lloc de dur a una situació que doni feina a tothom, amb uns salaris dignes i amb una reducció progressiva de l'horari laboral, ha dut a una major concentració de la riquesa, un augment progressiu de l'atur i a un augment exponencial de la precarietat, treballant, els que tenen feina, fin i tot jornades de més 50 h setmanals. A més, en lloc d'anar cap a una producció sostenible, estem en un panorama de producció sense control de productes d'una qualitat decreixent, cada dia més baixa, quan no d'obsolescència programada o controlada, on la destrucció del medi està a l'ordre del dia. D'aquí que haguem de cercar altres planetes per poder seguir així.

Per acabar amb el problema de la pobresa i precarietat laboral, és a dir, el fet que la gent, tot i tenir un salari, no arribi a superar el llindar de la pobresa, proposa la RBU. Això resoldria el problema de la pobresa generada per l'atur i la precarietat laboral creixents, però el problema és finançar aquesta RBU. Com es paga? D'on surtiran els diners?

Al documental es planteja que per finançar la RBU s'ha d'aconseguir que els ingressos dels estats deixin de dependre de la classe mitjana (que està desapareixent), i que les classes benestants i les grans multinacionals, que per altre banda són els que acumulen la riquesa, passin a ser qui finança els estats. Sens dubte una mesura d'aquest tipus comportaria acabar amb els paradisos fiscals i fer que la globalització fos també fiscal.

El documental no es planteja perquè es va equivocar Keynes o, dit amb unes altres paraules, com hem arribat fins aquí. Evidentment estem una altre vegada front a una crítica a la socialdemocràcia, com la que comentava en el post anterior («La teoria sueca de l'amor»). Ni tan sols s'esmenta l'origen d'aquesta situació, ni quina relació pot tenir (i, de fet, té) amb l'ultraliberalisme de l'escola de Chicago, i com aquest ha donat via lliure a la cobdícia humana.

Un dels elements del triomf de l'ultraliberalisme ha estat una fiscalitat cada cop més regressiva, basada en impostos indirectes (com l'IVA). D'altra banda la globalització ha ajudat a l'oligarquia mundial a l'evasió fiscal, que majoritàriament ara té les seves fortunes en paradisos fiscals. Dos factors que posen de manifest que aquesta proposta de globalització fiscal té dificultats insalvables.

Fa prop dos anys, el 5 de juny de 2016, els suïssos van votar en contra d’establir una renda bàsica universal de 2.300 euros mensuals en un referèndum. Nuria Bosch, en un article al diari Ara, comentava les causes de la negativa:
El principal problema que els suïssos han vist en aquest instrument és la seva inviabilitat financera (s’haurien d’incrementar els impostos), a part del fet que podria atraure la immigració, si bé aquest efecte es pot evitar establint un període llarg de residència al país com a condició per tenir el dret a percebre-la. També molts han cregut que la renda bàsica desmotiva l’esforç i la recerca de feina, malgrat que els resultats d’alguns experiments fets en petites comunitats no ho corroboren.
Un altre problema és com afectaria la RBU a la població. S'hauria de veure si tindria un efecte tan poc desitjat com el que s'explica que ha tingut la Societat del Benestar a Suècia (de nou parlo del post anterior, «La teoria sueca de l'amor»). D'una banda està el poc motivador que pot resultar per a la joventut saber que faci el que faci, té uns ingressos garantits, i que l'atur és el seu futur més probable. D'altra banda, hi ha el sentiment d'inutilitat que tindrien aquestes persones, de no servir per a res, quin efecte psicològic tindria?

Es pot contra-argumentar que els jubilats i els pensionistes ja viuen així, cobren sense fer res. No sé si sou conscients que hi ha moltes persones que es resisteixen a jubilar-se precisament per això, perquè no saben viure sense tenir res per fer, i que algunes, un cop jubilades, se suïciden. A més, hi ha un tema de dignitat, la RBU no deixa de ser una almoina, no s'ha fet res per merèixer-la. En canvi, una pensió de jubilació s'ha guanyat a base d'anys de treball.

Si, com deia el psiquiatre Christophe Dejours, «la feina és part essencial de la nostra identitat» i «pot ser el vehicle per a la nostra realització o per a la nostra destrucció» (vegeu el post "Salut mental i treball" que vaig publicar a l'abril), la RBU, que deixaria bona part de la població a l'atur permanent, podria tenir un impacte psicològic sobre les persones força negatiu, per no dir, nefast. Tothom té dret a sentir-se útil i a sentir-se mereixedor del que té. No sembla que la solució al repartiment de la riquesa feta a través d'una forma més o menys astuta d'almoina, sigui, ni tan sols, acceptable.

Una abraçada.








Renta básica Universal

"La acción no siempre puede traer la felicidad; pero no hay felicidad sin acción."
Benjamin Disraeli
En la Wikipedia española se define renta básica como el derecho de todo ciudadano y residente acreditado a percibir una cantidad periódica que cubra, al menos, las necesidades vitales sin que por ello deba contraprestación alguna. No debe confundirse con las rentas de inserción y demás subsidios condicionados propios del Estado de Bienestar ni con el Impuesto Negativo sobre la Renta.

Hace pocos días vi un documental sobre este tema, «In the same boat» (En el mismo barco), que intenta justificar la necesidad de implantar una renta básica universal (RBU) para acabar con el problema de la pobreza y la precariedad que se está instaurando en el mundo. [Podeis ver el documental en catalán en http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/dins-el-mateix-vaixell/video/5755613/ y en inglés con subtítulos en castellano en https://m.youtube.com/watch?v=YKHFx_gKq0M.]

El documental empieza comentando un viaje que hizo Keines a Madrid en 1940 donde pronunció una conferencia donde hacía predicciones de cómo sería el mundo cien años después. En aquella conferencia dijo: «la economía dejará de ser un problema para la humanidad, el mundo será mucho más rico, y la tecnología permitirá al hombre trabajar sólo 15 horas a la semana.» Pero el documental afirma: « Hoy sabemos que se equivocó.»

En la descripción que publica TV3 en su web de este documental nos cuenta:
Nuestra civilización tiene ante sí una oportunidad única: los avances tecnológicos podrían convertirse en la clave para conseguir un mundo mejor, pero, si no aprendemos a administrarlos, el futuro podría ser amenazador.

Mientras que la economía y la productividad mundiales aumentan constantemente, la renta media de los trabajadores no crece. Además, en el mercado laboral muchos trabajos desaparecen debido a los avances tecnológicos y, como no se crean trabajos nuevos, el índice de ocupación continúa bajando. Ahora, el trabajo no es para siempre ni garantiza tener cubiertas las necesidades básicas. Las desigualdades sociales aumentan dentro de cada país de manera inexorable. En cuanto a la distribución de la riqueza, los expertos comparan el momento actual con la época de los faraones, 2.000 años antes de Cristo. En Estados Unidos, por ejemplo, sólo un 1% de la población acumula el 40% de la riqueza de todo el país, mientras que un 80% sólo el 7%. Por otra parte, si seguimos consumiendo al ritmo actual, la previsión es que dentro de 30 años necesitaríamos cuatro planetas como el nuestro. ¿Hay algún modo de reorientar y revertir esta situación?

A partir de la imagen de un barco, como metáfora de nuestra civilización, "Dentro del mismo barco" ( "In the same boat") analiza nuevas ideas, como la renta básica o el reparto del trabajo, como una posible solución a través del testimonio de pensadores, filósofos, economistas de primer orden mundial y gente anónima.
La tesis del documental es que la globalización, el aumento de la riqueza global y progreso científico y tecnológico en lugar de llevar a una situación que dé trabajo a todo el mundo, con unos salarios dignos y con una reducción progresiva del horario laboral, ha llevado a una mayor concentración de la riqueza, un aumento progresivo del paro y un aumento exponencial de la precariedad, trabajando, los que tienen trabajo, incluso jornadas de más 50 h semanales. Además, en lugar de ir hacia una producción sostenible, estamos en un panorama de producción sin control de productos de una calidad decreciente, cada día más baja, cuando no de obsolescencia programada o controlada, donde la destrucción del medio está a la orden del día. De ahí que tengamos que buscar otros planetas para poder seguir así.

Para acabar con el problema de la pobreza y precariedad laboral, es decir, el hecho de que la gente, a pesar de tener un salario, no llegue a superar el umbral de la pobreza, propone la RBU. Esto resolvería el problema de la pobreza generada por el paro y la precariedad laboral crecientes, pero el problema es financiar esta RBU. ¿Cómo se paga? ¿De dónde saldrá el dinero?

En el documental se plantea que para financiar la RBU se debe conseguir que los ingresos de los estados dejen de depender de la clase media (que está desapareciendo), y que las clases acomodadas y las grandes multinacionales, que por otro lado son los que acumulan la riqueza, pasen a ser quien financia los estados. Sin duda una medida de este tipo conllevaría acabar con los paraísos fiscales y hacer que la globalización fuera también fiscal.

El documental no se plantea porque se equivocó Keynes o, dicho con otras palabras, como hemos llegado hasta aquí. Evidentemente estamos otra vez frente a una crítica a la socialdemocracia, como la que comentaba en el post anterior ( «La teoría sueca del amor»). Ni siquiera se menciona el origen de esta situación, ni qué relación puede tener (y, de hecho, tiene) con el ultraliberalismo de la escuela de Chicago, y como éste ha dado vía libre a la codicia humana.

Uno de los elementos del triunfo del ultraliberalismo ha sido una fiscalidad cada vez más regresiva, basada en impuestos indirectos (como el IVA). Por otro lado la globalización ha ayudado a la oligarquía mundial a la evasión fiscal, que en su mayoría ahora tiene sus fortunas en paraísos fiscales. Dos factores que ponen de manifiesto que esta propuesta de globalización fiscal tiene dificultades insalvables.

Unos dos años atràs, el 5 de junio de 2016, los suizos votaron en contra de establecer una renta básica universal de 2.300 euros mensuales en un referéndum. Nuria Bosch, en un artículo en el diario Ahora (publicado solo en catalán), comentaba las causas de la negativa:
El principal problema que los suizos han visto a este instrumento es su inviabilidad financiera (se deberían incrementar los impuestos), aparte del hecho de que podría atraer la inmigración, si bien este efecto se puede evitar estableciendo un periodo largo de residencia en el país como condición para tener el derecho a percibirla. También muchos han creído que la renta básica desmotiva el esfuerzo y la búsqueda de trabajo, a pesar de que los resultados de algunos experimentos hechos en pequeñas comunidades no lo corroboran.
Otro problema es cómo afectaría la RBU a la población. Habría que ver si tendría un efecto tan poco deseado como el que se explica que ha tenido la Sociedad del Bienestar en Suecia (de nuevo hablo del post anterior, «La teoría sueca del amor»). Por un lado está lo poco motivador que puede resultar para la juventud saber que haga lo que haga, tiene unos ingresos garantizados, y que el paro es su futuro más probable. Por otra parte, existe el sentimiento de inutilidad que tendrían esas personas, de no servir para nada, ¿qué efecto psicológico tendría?

Se puede contra-argumentar que los jubilados y los pensionistas ya viven así, cobran sin hacer nada. No sé si sois conscientes de que hay muchas personas que se resisten a jubilarse precisamente por eso, porque no saben vivir sin tener nada que hacer, y que algunas, una vez jubiladas, se suicidan. Además, hay un tema de dignidad, la RBU no deja de ser una limosna, no se ha hecho nada para merecerla. En cambio, una pensión de jubilación se ha ganado a base de años de trabajo.

Si, como decía el psiquiatra Christophe Dejours, «el trabajo es parte esencial de nuestra identidad» y «puede ser el vehículo para nuestra realización o para nuestra destrucción» (véase el post "Salud mental y trabajo" que publiqué en abril), la RBU, que dejaría buena parte de la población en paro permanente, podría tener un impacto psicológico sobre las personas bastante negativo, por no decir, nefasto. Toda persona tiene derecho a sentirse útil y a sentirse merecedora de lo que tiene. No parece que la solución al reparto de la riqueza hecha a través de una forma más o menos taimada de limosna, sea, ni siquiera, aceptable.

Un abrazo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada