Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

divendres, 15 de maig del 2020

La primera sortida --- La primera salida


[Entrada 315]

La primera sortida

Vull una llengua que visqui en pau, en igualtat de condicions, que no hagi de demanar constantment perdó ni permís per a existir.
Jaume Cabré, escriptor i guionista català (1947)
El dos de maig és una data assenyalada a la història d'aquest Estat pels fets de 1808 a Madrid en el context de la Guerra del Francès. Ara té un significat nou, perquè ha estat el dia que l'Estat ens ha permès sortir al carrer per fer esport i passejar en el context de la Guerra del Covid.

El dia tretze de març es van tancar les escoles a Catalunya per ordre de la Generalitat que just un dia abans havia fet tancar perimetralment la Conca d'Òdena, i confinat la població a casa seva, ja que en aquella zona la infecció s'havia descontrolat i el nombre d'infectats i de morts creixia exponencialment. La Generalitat de Catalunya havia demanat al govern de l'estat el tancament del territori català per facilitar la lluita contra el virus. Al territori català i al de la comunitat de Madrid les xifres d'infeccions i morts per aquesta causa començaven a ser alarmants.

Aquell dia mateix dia, el President del govern de l'Estat, anunciava l'estat d'alarma a tot el territori espanyol i que assumia de forma centralitzada, el comandament sanitari i estratègic de la lluita contra la Pandèmia, en conseqüència ens vam quedar tots tancats a casa des d'aquell dissabte, el 14 de març. Només es podia sortir per anar a comprar vitualles i altres subministres imprescindibles, a fer gestions bancàries, i per anar a treballar si no podies fer teletreball.

El dos de maig portàvem exactament set setmanes, quaranta-nou dies, sense poder sortir a fer una mica d'exercici o a passejar. Personalment estava convençut d'haver-m'ho muntat bé, només vaig haver de sortir dues o tres vegades per anar a la Farmàcia. A la meva parella, que li cau la casa al damunt, li va anar molt bé fer-se càrrec de la compra al super, a la fleca, etc., encara que només sortia un dia a la setmana.

El meu cardiòleg em va dir que he de caminar una hora diària com a mínim, i va afegir: «Si un dia camina set hores, fantàstic, l'endemà ha de caminar com a mínim una hora. Vull dir que no val acumular-les, ho entén, oi?». Jo que en aquestes coses sóc obedient i disciplinat, he caminat cada dia una hora per dintre de casa. Mitja hora al matí i mitja a la tarda. Es feia molt pesat, perquè en una hora faig unes cent vuitanta o cent noranta voltes al mateix circuit, per això de tant en tant canviava de sentit, o em dedicava a comptar les respiracions, o a moure els braços i altres bestieses del mateix ordre.

M'he mantingut ocupat fent coses útils que m'agradés de fer i llevat dels aspectes sexuals, m'ha semblat anava prou bé. A més, com que sóc conscient que sóc una persona de risc, tenia certa por a sortir al carrer i m'havia autoconvençut que no em calia. Però el dia 2 de maig vaig sortir. Vaig fer una de les passejades que m'agrada fer pel passeig de la platja barcelonina. Una d'aquelles que acostumava fer sovint abans que ens confinessin. Són quasi cinc quilòmetres que és el camino normalment en una hora. Feia bon sol i calor. Vaig arribar a casa lleugerament suat. Em semblava que no m'havia cansat, tot i que feia estona tenia ganes d'arribar-hi. A la tarda encara notava l'esforç a les cames, malgrat que no havia arribat als cruiximents.

El que em va sorprendre va ser una sensació que tenia de normalitat. Havia deixat de sentir-me confinat (i confitat), pura emoció. Vaig recuperar les sensacions que havia abandonat el catorze de març. Em vaig adonar que encara que no ho volgués veure, estar confinat m'havia afectat emocionalment més que no m'imaginava.

Una abraçada.








La primera salida

Quiero una lengua que viva en paz, en igualdad de condiciones, que no tenga que pedir constantemente perdón ni permiso para existir.
Jaume Cabré, escritor y guionista catalán (1947).

El dos de mayo es una fecha señalada en la historia de este Estado por los hechos de 1808 en Madrid en el contexto de la Guerra del Francés. Ahora tiene un significado nuevo, porque ha sido el día en que el Estado nos ha permitido salir a la calle para hacer deporte y pasear en el contexto de la Guerra del Covid.

El día trece de marzo se cerraron las escuelas en Cataluña por orden de la Generalidad que ese mismo un día antes había hecho cerrar perímetralmente la Cuenca de Ódena, y confinado a la población en su casa, ya que en esa zona la infección se había descontrolado y el número de infectados y de muertos crecía exponencialmente. La Generalidad de Cataluña había pedido al gobierno del estado el cierre del territorio catalán para facilitar la lucha contra el virus. En el territorio catalán y en el de la comunidad de Madrid las cifras de infecciones y muertos por esa causa empezaban a ser alarmantes.

Ese día mismo día, el Presidente del gobierno del Estado, anunciaba el estado de alarma en todo el territorio español y que asumía de forma centralizada, el mando sanitario y estratégico de la lucha contra la Pandemia, en consecuencia nos quedamos todos encerrados en casa desde aquel sábado, el 14 de marzo. Solo se podía salir para ir a comprar víveres y otros suministros imprescindibles, a hacer gestiones bancarias, y para ir a trabajar si no podías hacer teletrabajo.

El dos de mayo llevábamos exactamente siete semanas, cuarenta y nueve días, sin poder salir a hacer algo de ejercicio o pasear. Personalmente estaba convencido de habérmelo montado bien, solo tuve que salir dos o tres veces para ir a la Farmacia. A mi pareja, que le cae la casa encima, le fue muy bien hacerse cargo de la compra en el super, en la panadería, etc., aunque solo salía un día a la semana.

Mi cardiólogo me dijo que tengo que caminar una hora diaria como mínimo, y añadió: «Si un día camina siete horas, fantástico, al día siguiente tiene que caminar al menos una hora. Quiero decir que no vale acumularlas, lo entiende, ¿verdad?». Yo que en estas cosas soy obediente y disciplinado, he andado cada día una hora por dentro de mi casa. Media hora por la mañana y media por la tarde. Se me hacía muy pesado, porque en una hora hacía unas ciento ochenta o ciento noventa vueltas al mismo circuito, por eso de vez en cuando cambiaba de sentido, o me dedicaba a contar las respiraciones, o a mover los brazos y otras tonterías del mismo orden.

Me he mantenido ocupado haciendo cosas útiles que me gustara hacer y salvo en los aspectos sexuales, me ha parecido iba bastante bien. Además, como soy consciente de que soy una persona de riesgo, tenía cierto miedo a salir a la calle y me había autoconvencido que no me hacía falta. Pero el día 2 de mayo salí. Hice uno de los paseos que me gusta hacer por el paseo de la playa de Barcelona. Uno de los que solía hacer a menudo antes de que nos confinaran. Son casi cinco kilómetros que es el camino normalmente en una hora. Hacía buen sol y calor. Llegué a casa algo sudoroso. Me parecía que no me había cansado, aunque hacía rato tenía ganas de llegar. Por la tarde aún notaba el esfuerzo en las piernas, a pesar de que no llegué a tener agujetas.

Lo que me sorprendió fue la sensación que tenía de normalidad. Había dejado de sentirme confinado (y confitado), pura emoción. Recuperé las sensaciones que había abandonado el catorce de marzo. Me di cuenta de que aunque no lo quisiera ver, estar confinado me había afectado emocionalmente más de lo que me imaginaba.

Un abrazo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada