[Entrada 239]
Reminiscències d'un passat
La vida és misteriosa, i ho és perquè si no fos així possiblement no podria ser vida. Si tot estigués explicat, el món s'aturaria com un rellotge sense corda. Allò que fa avançar la vida és aquesta mena de recerca continuada que un ha de fer per força, perquè si tot fos diàfan ningú, no es bellugaria.Recordo com s'indignava la meva mare davant les mesures i els atacs de la dictadura franquista a Catalunya i al fet català. En canvi a mi, aquests fets (quan s'ataca injustament a la meva terra) em ve una sensació de por i d'impotència i fins i tot m'han arribat a retornar les sensacions que tenia de petit quan un adult em donava un mastegot.
Joan Perucho (Barcelona 1920-2003)
En un debat sobre democràcia, mantingut amb un amic, ell va posar en entredit la democràcia Suïssa perquè deia als anys 80 un referèndum havia deixat sense vot a les dones en algun dels cantons. (És cert que Suïssa va ser un dels últims països europeus que va admetre els plens drets civils de la seva població femenina, però era el primer país en el qual això ocorria per un referèndum de la part masculina de la població. No va ser fins finals de 1990 que el Tribunal Federal va resoldre l'últim conflicte sobre aquest tema: uns mesos abans, un referendum al més petit dels cantons suissos, havia deixat sense vot a les dones en qüestions locals i l'alt tribunal ho va haver de derogar.) Li vaig recordar que Hitler va arribar al poder de forma democràtica, fet que no és més que un resultat del del mateix fet democràtic, de la seva essència, ja que ha de recollir la voluntat dels votants, siguin d'un territori o d'un estat. Perquè la veritable democràcia permet que els enemics de la democràcia votin i, fins i tot, guanyin. Cosa que és vista com a una feblesa del sistema democràtic liberal, ja que es deixa autodestruir.
Però m'ha quedat una sensació més dolorosa, ja que veig que el meu país després de més 40 de democràcia nominal, no és només una bona part de la classe política qui no té clar que vol dir democràcia des del punt de vista liberal, és també bona part de la població qui no ho té clar. I és que els quasi 40 de dictadura van fer molt de mal en la seva (o la nostra) educació política. Davant d'això no em queda el més petit dubte que cada estat té el govern que es mereix, i que els criteris polítics de la població d'aquest estat són els que fan que la seva democràcia sigui tan dubtosa. Només cal veure la més que evident manca de separació de poders. Una separació de poder que Montesquieu va establir com a condició prèvia imprescindible.
Una abraçada.
Reminiscencias de un pasado
La vida es misteriosa, y lo es porque si no fuera así posiblemente no podría ser vida. Si todo estuviera explicado, el mundo se detendría como un reloj sin cuerda. Lo que hace avanzar a la vida es este tipo de investigación continuada que uno no tiene más remedio que hacer, porque si todo fuera diáfano, nadie se movería.Recuerdo como indignaba mi madre ante las medidas y los ataques de la dictadura franquista en Cataluña y el hecho catalán. En cambio a mí, estos hechos (cuando se ataca injustamente a mi tierra) me viene una sensación de miedo y de impotencia e incluso he llegado a volver a tener las sensaciones que tenía de pequeño cuando un adulto me daba un tortazo.
Joan Perucho (Barcelona 1920 a 2003)
En un debate sobre democracia, mantenido con un amigo, él puso en entredicho la democracia Suiza porque decía en los años 80 un referéndum había dejado sin voto a las mujeres en alguno de los cantones. (Es cierto que Suiza fue uno de los últimos países europeos en admitir los plenos derechos civiles de su población femenina, pero fue el primer país en el que esto ocurría por un referéndum de la parte masculina de la población. No fue hasta finales de 1990 que el Tribunal Federal resolvió el último conflicto sobre este tema: Unos meses antes, un referéndum en el más pequeño de los cantones suizos, había dejado sin voto a las mujeres en cuestiones locales y el alto tribunal tuvo que derogarlo.) Le recordé que Hitler llegó al poder de forma democrática, la cual que no es más que un resultado del propio hecho democrático, de su esencia, ya que debe recoger la voluntad de sus votantes, sean de un territorio o de un estado. Porque la verdadera democracia permite que los enemigos de la democracia voten e, incluso, ganen. Lo cual es visto como una debilidad del sistema democrático liberal, ya que se deja autodestruir.
Pero me ha quedado una sensación más dolorosa, ya que veo que mi país después de más 40 de democracia nominal, no es sólo una buena parte de la clase política la que no tiene claro que quiere decir democracia desde el punto de vista liberal, es también buena parte de la población que no lo tiene claro. Y es que los casi 40 de dictadura hicieron mucho daño en su (o nuestra) educación política. Ante eso no me queda la menor duda que cada estado tiene el gobierno que se merece, y que los criterios políticos de la población de este estado son los causantes de que su democracia sea tan dudosa. Solo hay que ver la más que evidente falta de separación de poderes. Una separación de poderes que Montesquieu estableció como condición previa imprescindible.
Un abrazo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada