[Entrada 275]
Literatura TIC
La literatura, com qualsevol art, és una demostració que no n'hi ha prou amb la vida.Si entenem que tot el que escrivim és literatura, aquest blog també és literatura. A més de la poesia, el teatre, la novel·la, l'assaig, i la premsa escrita, els blogs són també una forma escrita d'expressió, és a dir, literatura.
Fernando Pessoa, poeta portuguès (1888-1935)
L'evolució tecnològica dels darrers quaranta anys, especialment les tecnologies de la informació i la comunicació (altrament dites TIC) han canviat el panorama professional del món, fent aparèixer i desaparèixer oficis, i provocant canvis més o menys profunds en la majoria d'aquelles que han sobreviscut al canvi, per no dir en totes.
En el món literari aquests canvis també han tingut un gran impacte, especialment pel que fa a les formes de publicar els textos. Un exemple clar són els blogs. Un lloc on qualsevol pot editar i publicar els textos que vulgui. On en principi no hi ha copyright ni control del plagi, ja que en la majoria de casos no s'hi fa cap mena de negoci. No hi ha un interès econòmic.
L'impacte de les TIC en el mercat editorial ha estat innegable perquè un llibre no té per què ser un objecte físic amb tapes i pàgines. L'impacte del llibre electrònic ha estat innegable, però també l'aparició d'altres formes d'editar i publicar un llibre. Per exemple Amazon permet que qualsevol editi i ofereixi la seva obra que es pot adquirir en el format electrònic per al seu eReader o bé imprès. En aquest cas Amazon imprimeix un exemplar del llibre expressament per a cada compra d'una còpia impresa. Vol dir que no existeix l'edició tal com l'enteníem fins fa poc.
O les plataformes de creació literària com Wattpad. Aquesta permet dues menes d'usuaris: lectors i escriptors. L'escriptor edita i publica les seves obres, cosa que pot anar fent a poc a poc: capítol a capítol, i fer un seguiment del impacte que aquestes obres tenen entre els lectors. Els lectors poden tenir un compte, tot i que no és imprescindible. Evidentment tenir un compte té avantatges, com recomanacions de llibres, etc.
Però no és només això perquè, a més, han donat impuls a noves formes de creació com les novel·les interactives (el lector pot interactuar amb el desenvolupament de l'obra), narrativa no seqüencial (hi ha diverses formes per llegir-la canviant l'ordre dels capítols), obres cooperatives (hi contribueixen diversos autors), audiollibres, etc. De fet, són formes que havien tingut precedents en el llibre de paper, tot i que les TIC les han impulsat i potenciat, ja que, per exemple, les comunicacions han donat més facilitat a les obres cooperatives permetent als diferents autors coordinar-se amb molta més eficàcia, ja que gràcies a les TIC poden intercanviar textos i idees amb molta més facilitat i velocitat.
Un grup de tres estudiants de la Universitat Pompeu Fabra ha posat en marxa un blog sobre aquests temes. El seu blog Creación literaria electrónica va ser creat per a un treball d'una de les assignatures dels seus estudis (Introducció a les Humanitats Digitals). És d'on he tret part de la informació d'aquest post, però aporten altres temes, com els drets d'autor. No sé si pensen mantenir-lo i completar-lo, però podria estar bé que ho fessin.
En resum, la literatura amb les TIC ha fet un salt ben important i és força més diversa que aquella que van conèixer els nostres pares i els nostres avis. Es diu que els joves d'ara no llegeixen per culpa de les pantalles, eufemisme que s'usa per referir-se, d'una forma més o menys despectiva, a les TIC. Potser estan accedint a la literatura d'una altra manera en formes que els adults encara no reconeixen com a tal.
Una abraçada
Literatura TIC
La literatura, como cualquier arte, es una demostración de que no basta con la vida.Si entendemos que todo lo que escribimos es literatura, este blog también es literatura. Además de la poesía, el teatro, la novela, el ensayo, y la prensa escrita, los blogs son también una forma escrita de expresión, es decir, literatura.
Fernando Pessoa, poeta portugués (1888-1935)
La evolución tecnológica de los últimos cuarenta años, especialmente las tecnologías de la información y la comunicación (también llamadas TIC) han cambiado el panorama profesional del mundo, haciendo aparecer y desaparecer oficios, y provocando cambios más o menos profundos en la mayoría de aquellas que han sobrevivido al cambio, por no decir en todas.
En el mundo literario estos cambios también han tenido un gran impacto, especialmente en cuanto a las formas de publicar los textos. Un ejemplo claro son los blogs. Un lugar donde cualquiera puede editar y publicar los textos que quiera. Donde en principio no hay copyright ni control del plagio, ya que en la mayoría de casos no se hace ningún tipo de negocio. No hay un interés económico.
El impacto de las TIC en el mercado editorial ha sido innegable porque un libro ya no tiene por qué ser un objeto físico con tapas y páginas. El impacto del libro electrónico ha sido innegable, pero también la aparición de otras formas de editar y publicar un libro. Por ejemplo Amazon permite que cualquiera edite y ofrezca su obra que se puede adquirir en el formato electrónico para su eReader o bien impreso. En ese caso Amazon imprime un ejemplar del libro expresamente para cada compra de una copia impresa. Eso significa que no existe la edición tal como lo entendíamos hasta hace poco.
O las plataformas de creación literaria como Wattpad. Esta permite dos tipos de usuarios: lectores y escritores. El escritor edita y publica sus obras, lo cual puede ir haciendo poco a poco: Capítulo a capítulo, y hacer un seguimiento del impacto que esas obras tienen entre los lectores. Los lectores pueden tener una cuenta, aunque no es imprescindible. Evidentemente tener una cuenta tiene ventajas, como recomendaciones de libros, etc.
Pero no es sólo eso porque, además, han dado impulso a nuevas formas de creación como las novelas interactivas (el lector puede interactuar con el desarrollo de la obra), narrativa no secuencial (hay varias formas para leerla cambiando el orden de los capítulos), obras cooperativas (contribuyen varios autores), audiolibros, etc. De hecho, son formas que habían tenido precedentes en el libro de papel, aunque las TIC las han impulsado y potenciado, ya que, por ejemplo, las comunicaciones han dado más facilidad a las obras cooperativas permitiendo los diferentes autores coordinarse con mucha más eficacia, ya que gracias a las TIC pueden intercambiar textos e ideas con mucha más facilidad y velocidad.
Un grupo de tres estudiantes de la Universidad Pompeu Fabra ha puesto en marcha un blog sobre estos temas. Su blog Creación literaria electrónica fue creado para un trabajo de una de las asignaturas de sus estudios (Introducción a las Humanidades Digitales). Es de donde he sacado parte de la información de este post, pero aportan otros temas, como los derechos de autor. No sé si piensan mantenerlo y completarlo, pero podría estar bien que lo hicieran.
En resumen, la literatura con las TIC ha dado un salto muy importante y es bastante más diversa que aquella que conocieron nuestros padres y nuestros abuelos. Se dice que los jóvenes de ahora no leen por culpa de las pantallas, eufemismo que se usa para referirse, de una forma más o menos despectiva, a las TIC. Quizás están accediendo a la literatura de otro modo en formas que los adultos aún no reconocen como tal.
Un abrazo
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada