Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 11 de febrer del 2021

Boomers, mil·lennials i centennials --- Boomers, milenials y centenials

[Entrada 347]

Boomers, mil·lennials i centennials

Errar és humà, perdonar és diví, rectificar és de savis.
Alexander Pope, poeta (1688—1744).
No fa gaire (a novembre de l'any passat) en un comentari al blog d'un amic (el d'en Lu: Yo soy el arquitecto de mi destino) vaig assegurar que Aquí en mi tierra llaman "milenials" a los nacidos en el siglo XXI (es decir, después del 31 de diciembre del año 2000). Supongo que son a los que llamas "centennials" en tu post. Però m'equivocava. He descobert que això no és així.

Buscant el significat del terme «boomer» em vaig adonar que:
OK Boomer és utilitzat per descartar o burlar-se de les actituds estereotipades atribuïdes a la generació del baby boom. Als països participants en la Segona Guerra Mundial són els nascuts els anys 50. No és així a la major part dels territoris de parla catalana, on el baby boom es produeix els anys 70. Coincideix a Espanya amb l'anomenada "generació X". El terme Generació X es fa servir normalment per a referir-se a les persones nascudes en els anys 60 i 70. També s'ha definit com les persones que van viure els seus anys d'adolescència durant els anys 1980.

La Generació Y (també coneguts com a mil·lennials) agrupa els nascuts als anys 80 i 90. Són els nascuts després dels anys del baby boom, moltes vegades són fills d'ells, per això son coneguts també com a baby boomers. Se'ls comença a anomenar com "la generació perduda", ja que, tot i tenir una formació alta, una ètica de treball enorme i moltes ganes d'aprendre i dedicar-se a la seva professió, es veuen incapaços de trobar una feina adient als seus coneixements.

La Generació Z (també coneguts com a centennials) designa la generació de joves nascuts entre els anys 90 i l'actualitat. De fet, hi ha persones que poden ser adscrites indistintament a la generació Z (centennials) i a la generació Y (mil·lennials).

Sovint se'ls coneix com a nadius digitals, per l'ús intensiu de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) des dels primers anys de vida, ús que s'accentua en arribar a l'adolescència i que té un fort component social, a diferència del predomini dels videojocs d'altres generacions. S'associa aquest canvi amb l'èxit de les plataformes de xarxes socials (Facebook, Instagram...) i programes de missatgeria gratuïta (Whatsapp). Les persones d'aquesta generació tenen fama de tenir més coneixements sobre les TIC. Negativament, destaquen per la incapacitat per mantenir l'atenció durant períodes de temps perllongats, pel menor valor atorgat a l'educació o la cultura i per la menor implicació en causes col·lectives polítiques.
El tema és que sóc massa vell per ser un «boomer», perquè vaig néixer abans dels seixanta. Vaig fer tard a ser considerat «beatnik» o «beat» o per pertànyer al moviment «hippie». La meva generació està entre la generació «beat» i la generació X. No he sabut trobar una definició clara d'aquesta generació que érem adolescents a la segona meitat dels 60, tot i que se'ns situa dins del moviment contracultural (contra la cultura oficial o canònica del sistema). De fet, som nens de la nostra postguerra que, segons els llibres, va durar fins al 1959.

Mai m'he volgut enquadrar en cap moviment, corrent de pensament, disciplina, o partit polític. Em sento un esperit de lliure pensament, més aviat àcrata que creu en la diversitat de pensament i en el debat aclaridor. Per això m'agrada no ser enquadrat com a «beat», «boomer», «mil·lennial», o «centennial». No m'agrada etiquetar-me

Una abraçada.








Boomers, milenials y centenials

Errar es humano, perdonar es divino, rectificar es de sabios.
Alexander Pope, poeta (1688 a 1744).
No hace mucho (en noviembre del año pasado) en un comentario en el blog de un amigo (el de Lu: Yo soy el arquitecto de mi destino) aseguré que Aquí en mi tierra llaman "milenials" a los nacidos en el siglo XXI (es decir, después del 31 de diciembre del año 2000). Supongo que son a los que llamas "centennials" en tu post. Pero me equivocaba. He descubierto que esto no es así.

Buscando el significado del término «boomer» me di cuenta de que:
OK Boomer es utilizado para descartar o burlarse de las actitudes estereotipadas atribuidas a la generación del baby boom. En los países participantes en la Segunda Guerra Mundial son los nacidos en los años 50. No es así en la mayor parte de los territorios de habla catalana, donde el baby boom se produjo en los años 70. Coincide en España con la llamada "generación X". El término Generación X se usa normalmente para referirse a las personas nacidas en los años 60 y 70. También se ha definido como las personas que vivieron sus años de adolescencia durante los años 1980.

La Generación Y (también conocidos como milenials) agrupa a los nacidos en los años 80 y 90. Son los nacidos después de los años del baby boom, en muchos casos són hijos de ellos, por eso son conocidos también como baby boomers. Se les empieza a conocer como "la generación perdida", ya que, a pesar de tener una formación alta, una ética de trabajo enorme y muchas ganas de aprender y dedicarse a su profesión, se ven incapaces de encontrar un empleo adecuado a sus conocimientos.

La Generación Z (también conocidos como centenials) designa la generación de jóvenes nacidos entre los años 90 y la actualidad. De hecho, hay personas que pueden ser adscritas indistintamente a la generación Z (centenials) y la generación Y (milenials).

A menudo se les conoce como nativos digitales, por el uso intensivo de las tecnologías de la información y la comunicación (TIC) desde los primeros años de vida, uso que se acentúa al llegar a la adolescencia y que tiene un fuerte componente social, a diferencia del predominio de los videojuegos de otras generaciones. Se asocia este cambio con el éxito de las plataformas de redes sociales (Facebook, Instagram ...) y programas de mensajería gratuita (Whatsapp). Las personas de esta generación tienen fama de tener más conocimientos sobre las TIC. Negativamente, destacan por la incapacidad para mantener la atención durante períodos de tiempo prolongados, por el menor valor otorgado a la educación o la cultura y por la menor implicación en causas colectivas políticas.
El tema es que soy demasiado viejo para ser un «boomer», porque nací antes de los sesenta. Llegué tarde para ser considerado «beatnik» o «beat» o para pertenecer al movimiento «hippie». Mi generación está entre la generación «beat» y la generación X. No he sabido encontrar una definición clara de esa generación que éramos adolescentes en la segunda mitad de los 60, aunque se nos sitúa dentro del movimiento contracultural (contra la cultura oficial o canónica del sistema). De hecho, somos niños de nuestra posguerra que, según los libros, duró hasta 1959.

Nunca me he querido encuadrar en ningún movimiento, corriente de pensamiento, disciplina, o partido político. Me siento un espíritu de libre pensamiento, más bien ácrata que cree en la diversidad de pensamiento y en el debate esclarecedor. Por eso me gusta no estar encuadrado como «beat», «boomer», «milenial», o «centenial». No me gusta etiquetarme.

Un abrazo.


2 comentaris:

  1. Dicen que los millennials son los nacidos entre 1982 y 1995 y son aquellos que serán más del 70% de la fuerza laboral mundial en 2025. O sea, en pocas palabras, todavía tengo 5 años para conseguir trabajo y convertirme en parte de la fuerza laboral en el mundo... Jaaaaa...

    Besos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te deseo que encuentres pronto un trabajo en el que te sientas perfectamente realizado y con una compensación económica adequada y satisfactòria.

      Mucha suerte querido.

      Un abarzo

      Elimina