[Entrada 180]
Atemptats
Des de 2007 diversos informes dels serveis d'intel·ligència van començar a identificar Catalunya com un destacat centre d'activitat al Mediterrani de grups extremistes islamistes. Algun d'aquests informes seria filtrat per Wikileaks el 2009, on es relacionava extremisme amb immigració.No dubto que tots estareu ben informats del que va passar el passat dia 17 d'Agost a Barcelona i Cambrils. Per si algú encara no ho sap, a la Viquipèdia hi ha un bon article (en català) amb els detalls dels fets i les reaccions ciutadanes.
Ja sabem que el que se sent quan això passa lluny de casa no té res a veure amb el que sentim quan això passa prop de casa i en especial si afecta en algú de la família. Per sort, només una de les meves nebodes va viure de prop els fets de Cambrils. Ella va ser l'única afectada de la meva família, i només per l'angoixa que va passarja que va sortir-ne il·lesa.
Ja sabeu que sóc barceloní, que he nascut aquí i que hi he viscut la major part de la meva vida, però també tinc vincles familiars ben forts amb Cambrils on, a més, vaig viure una temporada. Potser per això m'he sentit molt afectat emocionalment per aquests fets. M'han tocat ben de prop i m'han dut a fer-me unes quantes preguntes.

Tinc clar que els qui assassinen en atemptats terroristes obeeixen a una estratègia criminal, tan bèstia com consistent, i que el seu fanatisme sectari s'escuda en el fet religiós amb el qual capta els adeptes. Aquesta captació també s'alimenta de les accions bèl·liques a Pròxim Orient on destaca l'actuació de països occidentals, ja que des d'Afganistan a Iraq, des de Síria a Líbia s'han causat i es causen milions de víctimes civils. I s'hi afegeix la situació a Palestina que és insostenible i injustificada, que no sembla tenir una solució clara, i que fins ara ha estat impossible de pacificar.
Personalment penso que aquesta captació també és facilitada perquè els més joves, que encara tenen una imatge molt idealitzada de la vida i del món, poden ser arrossegats sense gaires dificultats per la recerca d'un món millor. Em sembla prou fàcil utilitzar fets com la desigualtat i la injustícia social, o la manca d'equitat endèmica a la nostra civilització, per mobilitzar-los per acabar amb el món occidental, per tal de canviar profundament l'estructura del món que els envolta i que viuen en la civilització occidental i que les seves famílies han patit als seus països d'origen. El que resulta xocant és que aquells països àrabs, que és des d'on ens diuen que es provoquen aquests atacs, no es caracteritzen precisament per ser un model pel que fa a igualtat, justícia o equitat social... No m'atreviria a dir que aquells siguin un món millor.
Una abraçada.
Atentados
Desde 2007 varios informes de los servicios de inteligencia comenzaron a identificar Cataluña como un destacado centro de actividad en el Mediterráneo de grupos extremistas islamistas. Alguno de estos informes sería filtrado por Wikileaks en 2009, donde se relacionaba extremismo con inmigración.No dudo que todos estaréis bien informados de lo que ocurrió el pasado día 17 de Agosto en Barcelona y Cambrils. Por si alguien aún no lo sabe, en la Wikipedia hay un buen artículo (en catalán) con los detalles de los hechos y las reacciones ciudadanas.
Ya sabemos que lo que se siente cuando esto ocurre lejos de casa no tiene nada que ver con lo que sentimos cuando esto pasa cerca de casa y en especial si afecta en alguien de la familia. Por suerte, sólo una de mis sobrinas vivió de cerca los hechos de Cambrils. Ella fue la única afectada de mi familia, y sólo por la angustia que pasó ya que resultó ilesa.
Ya sabéis que soy barcelonés, que he nacido aquí y que he vivido la mayor parte de mi vida, pero también tengo vínculos familiares bastante fuertes con Cambrils donde, además, viví una temporada. Quizá por eso me he sentido muy afectado emocionalmente por esos hechos. Me han tocado muy de cerca y me han llevado a hacerme algunas preguntas.

Tengo claro que los que asesinan en atentados terroristas obedecen a una estrategia criminal, tan bestia como consistente, y que su fanatismo sectario se escuda en el hecho religioso con el que capta sus adeptos. Esa captación también se alimenta de las acciones bélicas en el Oriente Próximo donde destaca la actuación de países occidentales, ya que desde Afganistán a Irak, desde Siria a Libia han causado y se causan millones de víctimas civiles. Y se añade la situación en Palestina que es insostenible e injustificada, que no parece tener una solución clara, y que hasta ahora ha sido imposible de pacificar.
Personalmente pienso que esa captación también es facilitada porque los más jóvenes, que todavía tienen una imagen muy idealizada de la vida y del mundo, pueden ser arrastrados sin demasiadas dificultades por la búsqueda de un mundo mejor. Me parece bastante fácil utilizar hechos como la desigualdad y la injusticia social, o la falta de equidad endémica en nuestra civilización, para movilizarlos para acabar con el mundo occidental, con el fin de cambiar profundamente la estructura del mundo que los rodea y que viven en la civilización occidental y que sus familias han sufrido en sus países de origen. Lo que resulta chocante es que aquellos países árabes, que es desde donde nos dice que se provocan estos ataques, no se caracterizan precisamente por ser un modelo en cuanto a igualdad, justicia o equidad social... No me atrevería a decir que aquellos sean un mundo mejor.
Un abrazo.