Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 14 de novembre del 2019

Percepció --- Percepción

[Entrada 289]

Percepció

Tota veritat està feta de falsedats. Tant en la història gran com en la petita.
Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991)
Si no ho he entès malament la filosofia actual, el pensament dels meus contemporanis, diu que hi ha un fet real únic que anomenen «el real» i cadascú de nosaltres anomenen «realitat» a la nostra percepció d'aquest «real». Per tant la realitat és una visió personal de «el real», i hi pot haver tantes realitats com persones pensants hi hagi al món.

Quan parlo de «percepció» em refereixo a com rebem les impressions que conformen el nostre coneixement en aquesta barreja de raó, emoció i instints de la qual estem fets els humans. La imatge que ens formem de «el real» no és només intel·lectual i emotiva, sinó també instintiva, ja que moltes de les coses que ens atrauen o rebutgen, que ens mouen en un sentit o altre també tenen un component en l'àmbit dels instints. No en debades som una espècie animal.

De fet, una cultura comporta una determinada visió de «el real». Una visió compratida que cada individu acaba de perfilar per fer-se-la seva. Sens dubte l'educació que hem rebut ha influït molt en aquesta conformació, però sempre hi ha una aportació personal més o menys important.

Aquest fet ens du a pensar que qualsevol pretensió de voler aprofundir en el saber no pot ser una tasca individual, perquè un individu no pot aïllar-se de la seva subjectivitat, ja que, de fet, ni ell mateix sap on comença ni on acaba aquesta. El progrés científic ha de ser, doncs, un fet coral, un intercanvi, i fins i tot un xoc, de realitats.

Sens dubte les dades, la informació que es recull acuradament és indiscutible, però això té dos punts febles. Un que la recollida de les dades ha de ser això: «acurada», cosa que també vol dir neutra. Tots sabem que estem rodejats d'enquestes orientades, vull dir que estan formulades de manera que s'orienta a una determinada resposta. Alguna vegada que a la meva vida professional he plantejat de fer una enquesta, el professional que havia de preparar-la m'ha preguntat «que vols que surti?». D'altra banda està la interpretació que se'n fa d'aquestes dades. Només cal veure la diversitat de les interpretacions (totes interessades) que es fa dels resultats electorals.

Els que ens manipulen han estudiat bé aquest fet i saben per on flaquegem. Per això saben què ens han de fer creure per fer-nos anar en una determinada direcció, o fer-nos comportar d'una determinada manera. Fa molt poc m'han passat un documental: «La mentida - El documental de la veritat» (el podeu trobar a Youtube) que és un clar exemple del que vull dir. Intenta fer creure als independentistes catalans que hi ha un complot internacional per evitar la independència de Catalunya, del qual els líders independentistes en són col·laboradors indispensables. Però com és que han anat a la presó si són col·laboradors? A més assegura que la DUI (declaració unilateral d'independència) ha estat possible en determinats moments i que han estat aquests líders qui l'han avortada, però tots sabem que una DUI només és viable quan es té un control del territori, un control militar, perquè es tracta d'un ambient hostil i el més lògic és que la metròpoli envaeixi militarment el territori per evitar que sigui efectiva, però els independentistes no l'han tingut en cap moment aquest imprescindible control del territori. Vull dir que el documental no és el de «la veritat», més aviat és tot el contrari, com diu al títol és «La mentida».

L'oligarquia de tot el món sap des de fa segles que el control de la informació és la base del seu poder i, a més, sap que tota persona cobdiciosa o ambiciosa és comprable, per això té tant d'interès a controlar els mitjans de comunicació, a controlar l'opinió. I quan no pot, compra.

Sens dubte tots tenim raó i raons per defensar la nostra realitat, però no en podem fer dogma de fe, perquè la nostra realitat és una visió parcial i moltes vegades interessada del que ara els filòsofs han batejat com «el real».

Però el que és veritat, el que és real, és molt tossut i acaba per imposar-se.

Una abraçada.








Percepción

Toda verdad está hecha de falsedades. Tanto en la historia grande como en la chica.
Montserrat Roig (Barcelona 1946-1991)
Si no lo he entendido mal la filosofía actual, el pensamiento de mis contemporáneos, dice que hay un hecho real único al que llaman «lo real» y cada uno de nosotros llamamos «realidad» a nuestra percepción de ese «real». Por lo tanto la realidad es una visión personal de «lo real», y puede haber tantas realidades como personas pensantes haya en el mundo.

Cuando hablo de «percepción» me refiero a cómo recibimos las impresiones que conforman nuestro conocimiento en esta mezcla de razón, emoción e instintos de la que estamos hechos los humanos. La imagen que nos formamos de «lo real» no es sólo intelectual y emotiva, sino también instintiva, ya que muchas de las cosas que nos atraen o rechazamos, que nos mueven en un sentido u otro también tienen un componente en el ámbito de los instintos. No en vano somos una especie animal.

De hecho, una cultura conlleva una determinada visión de «lo real». Una visión compratida que cada individuo acaba de perfilar para hacérsela suya. Sin duda la educación que hemos recibido ha influido mucho en esta conformación, pero siempre hay una aportación personal más o menos importante.

Este hecho nos lleva a pensar que cualquier pretensión de querer profundizar en el saber no puede ser una tarea individual, porque un individuo no puede aislarse de su subjetividad, ya que, de hecho, ni él mismo sabe dónde empieza ni dónde acaba ésta. El progreso científico debe ser, pues, un hecho coral, un intercambio, e incluso un choque, de realidades.

Sin duda los datos, la información que se recoge cuidadosamente es indiscutible, pero eso tiene dos puntos débiles. Uno que la recogida de los datos debe ser eso: «cuidada», lo que también significa neutra. Todos sabemos que estamos rodeados de encuestas orientadas, quiero decir que están formuladas de manera que se orienta a una determinada respuesta. Alguna vez que en mi vida profesional he planteado hacer una encuesta, el profesional que debía prepararla me ha preguntado «que quieres que salga?». Por otro lado está la interpretación que se hace de estos datos. Sólo hay que ver la diversidad de las interpretaciones (todas interesadas) que se hace de los resultados electorales.

Los que nos manipulan han estudiado bien este hecho y saben por donde flaqueamos. Por eso saben qué nos deben hacer creer para hacernos ir en una determinada dirección, o hacernos comportar de una determinada manera. Hace muy poco me han pasado un documental: «La mentira - El documental de la verdad» (podeis verlo en Youtube) que es un claro ejemplo de lo que quiero decir. Intenta hacer creer a los independentistas catalanes que hay un complot internacional para evitar la independencia de Cataluña, del cual los líderes independentistas son colaboradores indispensables. Pero ¿cómo se entiende que hayan ido a la cárcel si son colaboradores? Además asegura que la DUI (declaración unilateral de independencia) ha sido posible en determinados momentos y que han sido estos líderes que la han abortado, pero todos sabemos que una DUI sólo es viable cuando se tiene un control del territorio, un control militar, porque se trata de un ambiente hostil y lo lógico es que la metrópoli invada militarmente el territorio para evitar que sea efectiva, pero los independentistas no lo han tenido en ningún momento ese imprescindible control del territorio. Quiero decir que el documental no es el de «la verdad» como pregona, más bien es todo lo contrario, ya lo dice el título es «La mentira».

La oligarquía de todo el mundo sabe desde hace siglos que el control de la información es la base de su poder y, además, sabe que toda persona codiciosa o ambiciosa es comprable, por eso tiene tanto interés en controlar los medios de comunicación, en controlar la opinión. Y cuando no puede, compra.

Sin duda todos tenemos razón y razones para defender nuestra realidad, pero no podemos hacer de ello un dogma de fe, porque nuestra realidad es una visión parcial y muchas veces interesada de lo que ahora los filósofos han bautizado como «lo real».

Pero lo que es verdad, lo que es real, es muy terco y acaba por imponerse.

Un abrazo.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada