[Entrada 288]
Supremacisme
Tu cercaves una flor i vares trobar un fruit.Es defineix supremacisme com a «supremacia o superioritat natural d’un grup d’individus respecte a un altre o d’altres.» M'ha sorprès no trobar el seu equivalent en castellà, supremacismo, al diccionari de la RAE. «Segons el supremacisme, l’existència de col·lectius suposadament superiors (per raons de raça, llengua, religió, cultura, sexe, etc.) legitima la discriminació, la subjugació o la segregació dels considerats inferiors. Pel seu significat està vinculat amb el racisme, la xenofòbia, el sexisme o altres ideologies que denoten menysteniment de determinats col·lectius.» (Els textos marcats amb cometes estan extrets de la Gran Enciclopèdia Catalana).
Cercaves una font i vares trobar un riu.
Volies una dona i trobares una persona,
i et sents desenganyat.
Edith Södergran, poeta finesa de llengua sueca (1892-1923)
Les dones segueixen patint el supremacisme del masclisme. Està tan arrelat a la majoria de les cultures mundials que moltes vegades ni ens n'adonem ni tan sols ho percep la mateixa víctima. Em sembla que és un tema que ja he plantejat més d'una vegada. També he comentat que les llengües tenen idiosincràsia, vull dir una construcció mental, una càrrega cultural. Per això no són neutres. Per exemple el fet que a les llengües d'origen llatí allò que volem expressar com a genèric ho posin en masculí n'és una prova.

Sens dubte totes les diferències que ens fan les persones diverses i úniques poden dur a un supremacisme, poden dur-nos a fer-nos creure que tenim més drets que els altres. No hi ha dubte que Messi és un gran jugador de futbol. Hi ha qui defensa que és el millor jugador de la història. I he de reconèixer que m'ha fet gaudir de bons moments. Però crec que ell sol no seria ningú. Només cal pensar que hi ha 21 més jugant al camp, 10 que col·laboren amb ell i 11 que li fan oposició, per posar la primera pedra d'aquest pensament. Que sigui el millor en això no li dóna més drets que a mi en la resta de coses, malgrat que jo no intenti ni comparar-me amb ell en un camp de futbol. I és que, per exemple, si anem a comprar entrades al cinema o al teatre crec que hauria de fer la mateixa cua que faig jo, tot i que imagino que no la fa, a mi m'ofendria que intentés colar-se en una cua de qualsevol lloc perquè juga millor a futbol que jo (tot i que sé que són molts qui el deixarien passar).
S'acusa els nacionalismes de supremacistes. El fet de considerar-te membre d'un grup, en principi no hauria de ser-ho, però quan aquest grup vol imposar-se per sobre d'un altre esdevé supremacista. No discutiré si el catalanisme (o nacionalisme català) és o no és supremacista, però, si n'és, en tot cas també ho serà l'espanyolisme (o nacionalisme espanyol) que és amb qui està en conflicte.
Una abraçada.
Supremacismo
Tú buscabas una flor y encontraste un fruto.Se define supremacismo como «supremacía o superioridad natural de un grupo de individuos respecto a otro u otros.» Me ha sorprendido no encontrar este término diccionario de la RAE. «Según el supremacismo, la existencia de colectivos supuestamente superiores (por razones de raza , lengua, religión, cultura, sexo, etc.) legitima la discriminación, la subyugación o la segregación de los considerados inferiores. Por su significado está vinculado con el racismo, la xenofobia, el sexismo u otras ideologías que denotan menosprecio de determinados colectivos.» (Los textos marcados con comillas están extraídos de la Gran Enciclopedia Catalana).
Buscabas una fuente y encontraste un río.
Querías una mujer y encontraras una persona,
y te sientes desengañado.
Edith Södergran, poeta finesa de lengua sueca (1892-1923)
Las mujeres siguen sufriendo el supremacisme del machismo. Está tan arraigado en la mayoría de las culturas mundiales que muchas veces ni nos damos cuenta ni siquiera lo percibe la propia víctima. Me parece que es un tema que ya he planteado más de una vez. También he comentado que las lenguas tienen idiosincrasia, quiero decir una construcción mental, una carga cultural. Por eso no son neutras. Por ejemplo el hecho de que en las lenguas de origen latino lo que queremos expresar como genérico lo pongan en masculino es una prueba de ello.

Sin duda todas las diferencias que nos hacen a las personas diversas y únicas pueden llevar a un supremacismo, pueden llevarnos a hacernos creer que tenemos más derechos que los demás. No hay duda de que Messi es un gran jugador de fútbol. Hay quien defiende que es el mejor jugador de la historia. Y tengo que reconocer que me ha hecho disfrutar de buenos momentos. Pero creo que él solo no sería nadie. Sólo hay que pensar que hay 21 más jugando en el campo, 10 que colaboran con él y 11 que le hacen oposición, para poner la primera piedra de este pensamiento. Que sea el mejor en eso no le da más derechos que a mí en lo demás, a pesar de que yo no intente ni compararme con él en un campo de fútbol. Y es que, por ejemplo, si vamos a comprar entradas al cine o al teatro creo que debería hacer la misma cola que hago yo, aunque imagino que no la hace, y a mí me ofendería que intentara colarse en una cola de cualquier lugar porque juega mejor al fútbol que yo (aunque sé que son muchos los que lo dejarían pasar).
Se acusa a los nacionalismos de supremacistas. El hecho de considerarte miembro de un grupo, en principio no debería serlo, pero cuando este grupo quiere imponerse por encima de otro se convierte supremacista. No discutiré si el catalanismo (o nacionalismo catalán) es o no es supremacista, pero, si lo es, en todo caso también lo será el españolismo (o nacionalismo español) que es con quien está en conflicto.
Un abrazo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada