[Entrada 334]
Espistemologies
les Epistemologies de Sud són el reclam de nous processos de producció, de valorització de coneixements vàlids, científics i no científics, i de noves relacions entre diferents tipus de coneixement, a partir de les pràctiques de les classes i grups socials que han patit, de manera sistemàtica, destrucció, opressió i discriminació causades pel capitalisme, el colonialisme i totes les naturalitzacions de la desigualtat en què s'han desdoblatSembla que no sóc l'únic que «crítica el paradigma científic dominant que considera excloent i totalitari», El Dr. Boaventura de Sousa Santos planteja en les seves obres la crisi de la visió epistemològica dominant. En la publicitat d'una dels seus llibres es diu:
Boaventura de Sousa Santos (1940) és un sociòleg portuguès.

Per quina raó, en els últims dos segles, l'epistemologia occidental dominant va eliminar de la reflexió el context cultural i polític de producció i reproducció del coneixement? Com es redefinirian els debats globals actuals sobre democràcia, crisi ecològica, drets humans, alliberament de la dona, economia, etc., si partim d'un diàleg entre iguals basat en la diversitat epistemològica del món? Un llibre molt necessari en un món a què li costa renunciar al seu tradicional occidentalocentrisme.Assegura que «les Epistemologies de Sud tenen molts formuladors –jo sóc un d'ells–, i no vol ser una escola.» I que «han de dialogar, argumentar, contraargumentar amb altres epistemologies. I és aquí on, al meu entendre, trobarem la seva força.»
Quines són les conseqüències d'aquesta descontextualització? Són possibles avui altres epistemologies? Quines conseqüències té el racisme en l'àmbit dels sabers en degradar com a «inferiors» els coneixements no occidentals i exagerar com «superiors» els coneixements occidentals? Aquest llibre procura donar resposta a aquestes preguntes, no conformant-se amb fer una simple crítica, sinó proposant una alternativa coneguda com Epistemologies del Sud.
Crec que l'essència d'aquesta proposta es podria condesar amb aquestes frases:

Ens està proposant un canvi de paradigma basat en un diàleg epistemològic mundial, on entrin tots els elements, reflexionant «creativament sobre aquesta realitat per oferir un diagnòstic crític del present que, òbviament, té com el seu element constitutiu la possibilitat de reconstruir, formular i legitimar alternatives per a una societat més justa i lliure.»
Sens dubte tot el que es planteja és complex, llarg i difícil, però sens dubte, si no ho intentem, ja ens han vençut.
Una abraçada.
Espistemologías
las Epistemologías del Sur son el reclamo de nuevos procesos de producción, de valorización de conocimientos válidos, científicos y no científicos, y de nuevas relaciones entre diferentes tipos de conocimiento, a partir de las prácticas de las clases y grupos sociales que han sufrido, de manera sistemática, destrucción, opresión y discriminación causadas por el capitalismo, el colonialismo y todas las naturalizaciones de la desigualdad en las que se han desdobladoParece que no soy el único que «crítica al paradigma científico dominante que considera excluyente y totalitario», El Dr. Boaventura de Sousa Santos plantea en sus obras la crisis de la visión epistemológica dominante. En la publicidad de una de sus libros se dice:
Boaventura de Sousa Santos (1940) es un sociólogo portugués.

¿Por qué razón, en los últimos dos siglos, la epistemología occidental dominante eliminó de la reflexión el contexto cultural y político de producción y reproducción del conocimiento? ¿Cómo se redefinirían los debates globales actuales sobre democracia, crisis ecológica, derechos humanos, liberación de la mujer, economía, etc., si partimos de un diálogo entre iguales basado en la diversidad epistemológica del mundo? Un libro muy necesario en un mundo al que le cuesta renunciar a su tradicional occidentalocentrismo.Asegura que «las Epistemologías del Sur tienen muchos formuladores –yo soy uno de ellos–, y no quiere ser una escuela.» Y que «tienen que dialogar, argumentar, contraargumentar con otras epistemologías. Y es ahí donde, en mi opinión, vamos a encontrar su fuerza.»
¿Cuáles son las consecuencias de esta descontextualización? ¿Son hoy posibles otras epistemologías? ¿Qué consecuencias tiene el racismo en el ámbito de los saberes al degradar como «inferiores» los conocimientos no occidentales y exagerar como «superiores» los conocimientos occidentales? Este libro procura dar respuesta a estas preguntas, no conformándose con hacer una mera crítica, sino proponiendo una alternativa conocida como Epistemologías del Sur.
Creo que la esencia de esta propuesta se podría condesar con estas frases:

Nos está proponiendo un cambio de paradigma basado en un diálogo epistemológico mundial, donde entren todos los elementos, reflexionando «creativamente sobre esta realidad para ofrecer un diagnóstico crítico del presente que, obviamente, tiene como su elemento constitutivo la posibilidad de reconstruir, formular y legitimar alternativas para una sociedad más justa y libre.»
Sin duda todo lo que se plantea es complejo, largo y difícil, pero sin duda, si no lo intentamos, ya nos han vencido.
Un abrazo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada