Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dissabte, 9 de novembre del 2013

Riquesa --- Riqueza

[Entrada 4]

Riquesa


Quan es parla de riquesa tothom sobreentén abundància, abundància de béns, d'objectes de valor. I són molts els qui pensen erròniament que la riquesa els resoldria tots els problemes. Dic erròniament perquè sé que no és cert, que l'abundància no resol els problemes de les persones, tot i que he de confessar que a mi me'n resoldria uns quants, sé que no me'ls resoldria tots, ni de lluny.

En primer lloc perquè hi ha molt de cert en l'adagi que diu que no és més ric qui més té, sinó qui menys necessita. Quan disposem del mínim necessari, que podríem xifrar en estar ben alimentats i abrigats, i disposar d'un sostre per albergar-nos, la resta de les nostres necessitats materials poden ser ajustades a les nostres possibilitats sense que això representi una pèrdua essencial a la qualitat de la nostra de vida. Mentre que si pretenem anar més enllà de les nostres possibilitats ens afeblim, perquè ens transformem en persones insatisfetes, persones que en conseqüència serem fàcilment manipulables, fàcilment comprables i esclavitzables.

En segon lloc perquè l'abundància ens ho posa tot molt més a l'abast, tots els objectes són fàcils d'adquirir i quan una cosa és fàcil d'obtenir no s'aprecia. En conseqüència, qui navega en l'abundància va a buscar allò que el pot fer destacar, allò més exclusiu, perquè són les úniques coses li costaran d'aconseguir, el faran destacaran dels altres i així li donaran satisfacció. Però això és perillós, perquè ni el més ric del món pot tenir-ho tot, ni tan sols pot aconseguir tot el que vol ja que tot no és a la venda i pot acabar en una espiral de capricis cada dia més cars i més exclusius, que també acabaran omplint-lo d'insatisfacció.

Cada dia hi ha més joves que s'han decidit no fer com els seus pares perquè no es volen passar-se tota la vida penjats d'una hipoteca i sotmesos a l'esclavitud d'un salari que controla un empresari més o menys cobdiciós. No crec que sigui per manca d'ambició ni d'autoestima, crec que han vist clar que la riquesa que du a la felicitat és una altra i no la volen perdre, no volen renunciar a ells mateixos ni estan disposats a perdre la seva llibertat.

Una abraçada.






Riqueza


Cuando se habla de riqueza todos sobreentienden abundancia, abundancia de bienes, de objetos de valor. Y son muchos los que piensan erróneamente que la riqueza los resolvería todos los problemas. Digo erróneamente porque sé que no es cierto, que la abundancia no resuelve los problemas de las personas, aunque he de confesar que a mí me resolvería unos cuantos, sé que no me los resolvería todos, ni de lejos.

En primer lugar porque hay mucho de cierto en el adagio que dice que no es más rico quien más tiene, sino quien menos necesita. Cuando disponemos del mínimo necesario, que podríamos cifrar en estar bien alimentados y abrigados, y disponer de un techo para albergarnos hacernos, el resto de nuestras necesidades materiales pueden ser ajustadas a nuestras posibilidades sin que ello represente una pérdida esencial en la calidad de nuestra de vida. Mientras que si pretendemos ir más allá de nuestras posibilidades nos debilitamos, porque nos transformamos en personas insatisfechas, personas que en consecuencia seremos fácilmente manipulables, fácilmente comprables y esclavitzables.

En segundo lugar porque la abundancia nos lo pone todo mucho más al alcance, todos los objetos son fáciles de adquirir y cuando algo es fácil de obtener no se aprecia. En consecuencia, quien navega en la abundància va a buscar lo que le puede hacer destacar, lo más exclusivo, porque son las únicas cosas que le costarán de conseguir, lo haran destacarán de los demás y así le darán satisfacción. Pero eso es peligroso, porque ni el más rico del mundo puede tenerlo todo, ni tan solo puede conseguir todo lo que quiere ya que todo no está a la venta y puede terminar en una espiral de caprichos cada día más caros y más exclusivos, que también acabarán llenándolo de insatisfacción.

Cada día hay más jóvenes que se han decidido no hacer como sus padres porque no se quieren pasarse la vida colgados de una hipoteca y sometidos a la esclavitud de un salario que controla un empresario más o menos codicioso. No creo que sea por falta de ambición ni de autoestima, creo que han visto claro que la riqueza que lleva a la felicidad es otra y no la quieren perder, no quieren renunciar a si mismos ni estan dispuestos a perder su libertad.

Un abrazo.

8 comentaris:

  1. es una diferente de plantearlo, pero si creo que tiene algo de razón, la riqueza soluciona mucho pero vamos que hay también mucho que se puede hacer con poco y todos felices.

    ResponElimina
    Respostes
    1. En el fondo se trata de que estamos vendiendo nuestra vida y nuestra libertad por un plato de lentejas. Creo nos estan engañado o como dijo cierta diputada catalana, "nos estan dando por el saco" y no somos capaces de reaccionar.

      Muchas gracias por tu comentario.

      Un abrazo.

      Elimina
  2. Brillante reflexion kerido Peace,totalemente de acuerdo con tu manera de pensar !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me alegra mucho que coinsidamos una vez más.

      Muchas gracias por tu comentario.

      Un abrazo.

      Elimina
  3. D'aquí poc anavar a escriure sobre el filòsof Epícur, un cínic que A.c va parlar de que la publicitat ens convertia en persones insatisfetes perquè s'associaven el producte a una idea que garanteix proporcionar-nos alguna dels tres ingredients per ser feliços que són llibertat (Derivada de l'autosuficiència [No dependre de ningú per viure, ni de caps, ni de pares ni de... sinó de tu mateix] L'esperança de la companyonia ( Éxit en l'amor o en les relacions així com esperança; la solució és tenir amics i viure amb ells segons el filòsof; apartar-se de la vida jeràrquica i viure amb els amics permamentment) Denuncia igual que tu que tot i que tenir doblers és atractiu si només es pot permetre mantenir-se el sostre perquè no té ni amics ni llibertat serà molt infeliç.

    Apostava per la recerca del plaer i per moments per estar en grup i temps d'introspecció per explorar-se i conèixer-se a un mateix, la reflexió com a substitut efectiu de l'oració.

    Et puc passar docus i tal, em sembla que t'agradarà tenint en compte el que has escrit ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estimat meu, tot i que conec a Epicur i la seva filososfia no puc assegurar coincideixi amb el seu pensament. Crec que hi ha aspectes en els que estem d'acord, i d'altres que hauria de matisar. Tot el tema del plaer i l'absència de dolor, que també pregona el budísme, no m'acaba de fer el pes. Crec que el dolor forma part de la vida i de la lluita per la felicitat. Del dolor i de tot el que ens resulta desplaent hi ha molt a dir i a matisar.

      Moltes gracies per teu comentari, sempre tan interessant i carregat de cultura.

      Una abraçada ben forta.

      Elimina
  4. Hace un tiempo escuché un programa por la radio en el que divagaban sobre este tema. Entonces aludían a un curioso estudio que habían llevado a cabo unos psicólogos con personas a las que les había tocado la lotería y demostraban que después de un tiempo de euforia y alegría, al final acababan siendo tan o tan poco felices como antes del premio. Es evidente que el dinero soluciona muchos problemas, pero la felicidad es ora cosa. Hay una peli muy interesante llamada "Up in the air" (seguramente la habrás visto) en la que el protagonista dice algo así como que cuando una persona se para a pensar en los momentos de su vida en los que fue más feliz se da cuenta de que en todos ellos estaba acompaňado. No pienso que esto sea tan esencialmente así, pero si pienso que hay mucho de verdad en ello.
    Estupenda reflexión.

    Abrazos

    ResponElimina
    Respostes
    1. En alguno de los post que he escrito, ahora no recuerdo en que blog, si el que acabo de dejar o en Apoyo LGBT, hablaba de eso que decían esos psicólogos, somos nosotros los que montamos nuestra vida, y esta acaba siendo más o menos la misma tengamos mucho o poco dineo, mucha o poca riqueza. La felicidad es otra cosa y nos la debemos construir nosostros mismos, viene de nuestro interior.

      Vi "up in the air", una película muy interesante, es de esas que si uno se fija bien da mucho sobre lo que pensar.

      Un comentario muy interesante. Muchas gracias.

      Un abrazo.

      Elimina