Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 15 de maig del 2014

Irracionalitat --- Irracionalidad

[Entrada 46]

Irracionalitat


A la Viquipèdia defineixen:
La intuïció és l'accés al coneixement sense intervenció conscient de la raó (Burke), de forma que un fet, veritat o estat s'apareix com a evident a la ment sense necessitat d'anàlisi (Descartes). El procés de comprensió d'un símbol o analogia parteix de l'ús de la intuïció (Henri Bergson). Sovint la intuïció té un fort component subjectiu que en fa difícil la seva comunicació a d'altres, per això històricament s'ha lligat amb un sisè sentit, revelacions divines o fins i tot fenòmens paranormals. Treure profit de la pròpia intuïció demostra una bona intel·ligència intrapersonal (segons Howard Gardner).

La intuïció sembla estar controlada per l'hemisferi dret del cervell, on predomina la creativitat i la imaginació, que intervenen per predir esdeveniments o copsar un concepte no explícit. L'experiència prèvia, l'habilitat en desxifrar la comunicació no verbal aliena i la pràctica del denominat pensament lateral reforcen la intuïció. Permet prendre decisions de forma més ràpidament i per tant és un mecanisme adaptatiu.
Albert Einstein deia que L'única cosa realment valuosa és la intuïció potser perquè en la tasca científica provem a través de la lògica, però descobrim a través de la intuïció (Henri Poincaré).

Ens podria semblar que la irracionalitat, almenys aparent, de la intuïció la invalida, en canvi aquesta facultat d'encert instintiu ha estat i és altament apreciada fins i tot en el món científic. I és que quan dic que la racionalitat a ultrança ens limita, també em refereixo en aquesta facultat i a d'altres d'aquest tipus.

Els conceptes són de tots i se'ns imposen des de fora. Les intuïcions sempre són nostres (A. Machado).

Una abraçada.






Irracionalidad


En la Wikipedia catalana definen:
La intuición es el acceso al conocimiento sin intervención consciente de la razón (Burke), de forma que un hecho, verdad o estado aparece como evidente en la mente sin necesidad de análisis (Descartes). El proceso de comprensión de un símbolo o analogía parte del uso de la intuición (Henri Bergson). A menudo la intuición tiene un fuerte componente subjetivo que hace difícil su comunicación a otros, por eso históricamente se ha ligado con un sexto sentido, revelaciones divinas o incluso fenómenos paranormales. Sacar provecho de la propia intuición demuestra una buena inteligencia intrapersonal (según Howard Gardner).

La intuición parece estar controlada por el hemisferio derecho del cerebro, donde predomina la creatividad y la imaginación, que intervienen para predecir eventos o captar un concepto no explícito. La experiencia previa, la habilidad en descifrar la comunicación no verbal ajena y la práctica del denominado pensamiento lateral refuerzan la intuición. Permite tomar decisiones de forma más rápida y por tanto es un mecanismo adaptativo.

Albert Einstein decía que La única cosa realmente valiosa es la intuición quizás porque en la tarea científica probamos a través de la lógica, pero descubrimos a través de la intuición (Henri Poincaré).

Nos podría parecer que la irracionalidad, al menos aparente, de la intuición la invalida, en cambio esta facultad de acierto instintivo ha sido y es altamente apreciada incluso en el mundo científico. Y es que cuando digo que la racionalidad a ultranza nos limita, también me refiero a esta facultad y otras de este tipo.

Los conceptos son de todos y se nos imponen desde fuera. Las intuiciones siempre son nuestras (A. Machado).

Un abrazo.

6 comentaris:

  1. K complejo Peace,la mente humana es algo impresionante,bonita reflexion !!!

    Besitosss !!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Para mí que la mente humana es aún una gran desconocida...

      Muchas gracias por la aportación de tu comentario.

      Un abrazo.

      Elimina
  2. Molt cert. Tenim seriosos problemes per acceptar aquesta sèrie de fets a la nostra cultura actual, en la qual el racionalisme categòric impregna en gran mesura el pensament de molta gent i que, de fet, no se dóna en les institucions educatives un gran nombre d'oportunitats en que aquests elements de l'hemisferi dret s'expressin normalment.

    Una besada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Exacte, crec que el nostre cervell és un gran desconegut, i tinc la intuïció i el convenciment que té moltes més possibilitat que les hem estat capaços de valorar fins ara.

      Moltes gràcies per l'aportació del teu comentari,

      Una abraçada.

      Elimina
  3. pero grandes de los avances y las revoluciones en el ámbito científico han sido por consecuencias y modelos contraintuitivos, por lo menos en el tiempo de su presentación.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sabría decirte si fue así o no, pero a pesar de que fuera así se está usando de alguna forma la intuición... És decir, procesos mentales no racionales.

      Muchas gracias por la aportación de tu comentario.

      Un abrazo

      Elimina