Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 11 de juny del 2020

Real

[Entrada 319]

Real

Els més savis han marxat,
queden les coses tal com són.
Màrius Sampere, poeta (1928-2018).
Cada vegada que he tingut una discussió seriosa, un debat profund, ens hem trobat amb problemes de lèxic. Hem hagut de posar-nos d'acord amb què volíem dir amb cada concepte i hem acabat definint de nou el concepte per entendre'ns.

Es veu que aquells dels meus contemporanis que es dediquen al pensament han decidit que hi havia tantes realitats com persones, que cadascú viu en una construcció mental personal del món que conforma la seva realitat. Llavors s'han trobat sense una paraula per a referir-se a les coses tal com són, i han inventat un nou concepte: el real. Òbviament, per a ells, el real únic i és això: les coses tal com són.

En la meva ignorància hauria dit que hi ha tantes visions de la realitat com persones, entenent com a visió de la realitat aquesta construcció mental personal del món. Com diu l'adagi, cada persona és un món. Entenc que la realitat és una, única, formada per les coses tal com són. Em sembla que això diu exactament el mateix, encara que el meu lèxic sigui diferent.

La realitat és que seguim debatent si preferim que ens mati el virus o la gana. No recordo les xifres exactes, però crec que aproximadament un noranta per cent dels morts per coronavirus tenen més de setanta anys. D'aquest deu per cent restant, un set o un vuit en tenen més de cinquanta, i la resta són més joves.

Confinant a la gent a casa seva hem parat l'estructura productiva del món. El poder financer diu que això produirà una crisi molt més dura que aquesta que es va iniciar el 2007 i que encara no hem remuntat. L'augment de la pobresa des del final del segle XX (des de la caiguda de la URSS) ha estat espectacular, propiciat per una gradual baixada dels sous i un augment progressiu de la precarietat i de l'atur en ares una falsa competitivitat, ja que el competidor està en la misèria o en unes condicions d'explotació laborals tiràniques com passa en les terres llunyanes d'orient. A més, hem deixat que els ultraliberals de l'escola de Chicago hagin anat rebaixant l'estat del benestar i hagin anat liquidant els serveis públics de qualitat.

Ara el virus està fent disminuir la despesa en pensions dels estats i això és perquè ha disminuït el nombre de pensionistes. L'altre dia un familiar em deia que els vells s'haurien de sacrificar pels joves en aquesta crisi. Si tenim present que segons el registre civil, que compta tots els morts sigui per la causa que sigui, a Catalunya quasi s'ha doblat la mortalitat des de l'inici de la crisi del coronavirus i en el conjunt d'Espanya per cada dos morts que hi va haver l'any passat, aquest any n'hi ha hagut tres, voleu dir que no se n'ha sacrificat a suficients?

De fet, molts dels profetes vivents han pronosticat un canvi social molt important després d'aquesta crisi. Veient com ha reaccionat el poder financer no sóc gaire optimista. Només que badem una mica, això serà més del mateix de sempre: ells més rics i nosaltres més pobres. Com diuen al Polònia: «Perdoneu, però algú ho havia de dir!»

Una abraçada.








Real

Los más sabios se han ido,
quedan las cosas tal como son.
Màrius Sampere, poeta (1928-2018).
Cada vez que he tenido una discusión seria, un debate profundo, hemos tenido problemas con el léxico. Hemos tenido que ponernos de acuerdo con que entendíamos con cada uno de los conceptos y hemos acabado definiendo de nuevo el concepto para entendernos.

Se ve que aquellos de mis contemporáneos que se dedican al pensamiento han decidido que había tantas realidades como personas, que cada uno vive en una construcción mental personal del mundo que conforma su realidad. Entonces se encontraron sin una palabra para referirse a las cosas tal como son, y han inventado un nuevo concepto: lo real. Obviamente, para ellos, lo real es único y es esto: las cosas tal como son.

En mi ignorancia habría dicho que hay tantas visiones de la realidad como personas, entendiendo como visión de la realidad esa construcción mental personal del mundo. Como dice el adagio, cada persona es un mundo. Entiendo que la realidad es una, única, formada por las cosas tal como son. Me parece que esto dice exactamente lo mismo, aunque mi léxico sea diferente.

La realidad es que seguimos debatiendo si preferimos que nos mate el virus o el hambre. No recuerdo las cifras exactas, pero creo que aproximadamente un noventa por ciento de los muertos por coronavirus tienen más de setenta años. De ese diez por ciento restante, un siete o un ocho tienen más de cincuenta años, y el resto son más jóvenes.

Confinando a la gente en su casa hemos parado la estructura productiva del mundo. El poder financiero dice que esto producirá una crisis mucho más dura que la que se inició en 2007 y que todavía no hemos remontado. El aumento de la pobreza desde el final del siglo XX (desde la caída de la URSS) ha sido espectacular, propiciado por una gradual bajada de los sueldos y un aumento progresivo de la precariedad y del paro en aras una falsa competitividad, ya que el competidor está en la miseria o en unas condiciones de explotación laborales tiránicas como ocurre en las tierras lejanas de oriente. Ademàs hemos dejado que los ultraliberales de la escuela de Chicago hayan ido rebajando el estado del bienestar y hayan ido liquidando los servicios públicos de calidad.

Ahora el virus está haciendo disminuir el gasto en pensiones de los estados y eso es porque ha disminuido el número de pensionistas. El otro día un familiar me decía que los viejos deberían sacrificar por los jóvenes en esta crisis. Si tenemos en cuenta que según el registro civil, que cuenta todos los muertos sea por la causa que sea, en Cataluña casi se ha doblado la mortalidad desde el inicio de la crisis del coronavirus y en el conjunto de España por cada dos muertos que hubo el año pasado, este año ha habido tres, ¿no os parece que no ya ha sacrificado a suficientes?

De hecho, muchos de los profetas vivientes han pronosticado un cambio social muy importante después de esta crisis. Viendo cómo ha reaccionado el poder financiero no soy muy optimista. Por poco que nos descuidemos, esto será más de lo mismo de siempre: ellos más ricos y nosotros más pobres. Como dicen en el Polonia (un programa cómico-político de la televisión catalana): «Perdonad, pero ¡alguien lo tenía que decir!»

Un abrazo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada