Avís

Avís
=> Atesa la qualitat de les traduccions que fa Google translate, a partir d'ara publicaré els textos només en català. (Novembre del 2022)

dijous, 9 d’abril del 2020

Consciència d'espècie --- Conciencia de especie

[Entrada 310]

Consciència d'espècie

«Com a humans no tenim consciència d’espècie»
«La consciència crítica de l’espècie substituirà els valors tradicionals»
«La Covid-19 és l’últim avís i si no prenen decisions, tindrem el col·lapse d’espècie»
Eudald Carbonell, arqueòleg, antropòleg, geòleg i paleontòleg (1953)
Segons explica David Bueno i Torres en el seu article «Consciència d'espècie» (El Punt Avui, 27/3/2015): Fa temps que Eduald Carbonell, director de l'Institut de Paleoecologia humana i Evolució social i cap del grup d'Autoecologia humana del quaternari de la Universitat Rovira i Virgili, aposta fermament per potenciar una consciència d'espècie, cada cop més necessària en un món absolutament interconnectat. I que és la consciència d'espècie? Us preguntareu.

Per donar resposta en aquesta qüestió em basaré en un article de Víctor M. Toledo (biòleg i acadèmic mexicà) a la revista «Polis, Revista de la Universidad Bolivariana, Volumen 8, Nº 22, 2009» titulat (tradueixo) «Contra nosaltres? La consciència d'espècie i el sorgiment d'una nova filosofia política». En ell ens explica que «el futur de la humanitat serà determinat cada vegada més, no pels bons i els dolents, els rics i els pobres, els capitalistes i els proletaris, o les esquerres i les dretes, sinó pels conscients i els dements, pels que lluiten per la supervivència i els que amb les seves actituds col·laboren, implícitament o explícita, per portar-nos al suïcidi col·lectiu, al desastre d'espècie.»

I segueix: «Sota la consciència d'espècie ja no només es pertany a una família, a un llinatge, a una comunitat, a una cultura, a una nació, o a una confraria religiosa o política. Primer de tot s'és part d'una espècie biològica, dotada d'una història i necessitada d'un futur, i amb una existència lligada a la resta dels éssers vius que integren l'hàbitat planetari i, per descomptat, en íntima connexió amb el planeta mateix.» [...] «La consciència d'espècie afavoreix un canvi en les actituds de l'individuo en almenys tres plans o dimensions: l'ètic, el polític i l'espiritual. En el pla de l'ètica, es transcendeix per arribar a un comportament solidari, que en el fons és una reacció de l'individu front als cada vegada més grans perills que amenacen la supervivència del planeta i de la humanitat.»

De fet, des d'aquest punt de vista, estem parlant de l'extinció de la humanitat (demència) o de la seva supervivència (consciència). «La principal il·lusió dels éssers humans és seguir creient que són éssers intel·ligents, quan en realitat han estat atemptant contra les seves pròpies fonts de proveïment, les condicions que els permeten existir, la matriu de la qual van sorgir i les formes de coneixement que els permeten adonar-se de l'anterior. Per conseqüència, treballen inconscientment contra la seva pròpia supervivència; és a dir, són una mena d'espècie suïcida.»

L'Eudald Carbonell relaciona l'amenaça de la Covid-19 amb aquesta manca de consciència crítica d'espècie que sembla imperar. Economicisme enfront una cosa tan important com la vida, que s'ha posat de manifest en aquesta crisi, on el «Salvis qui pugui!» ha volgut estar imposat en alguns països abans d'aturar la seva economia. Suposo que no us cal que us esmenti a Boris Johnson, Donald Trump o Jair Bolsonaro, per dir-ne alguns dels que han intentat treure importància a la Pandèmia.

«La consciència d'espècie atorga als éssers humans una nova percepció de l'espai (topoconciència) i del temps (cronoconciència), que transcendeix l'estretíssima visió a la qual el condemna l'individualisme, racionalisme i pragmatisme de l'Homo economicus, aquell que fomenta la civilització industrial. En efecte, en el món modern, els éssers humans tendeixen a tornar-actors racionalistes, individualistes i maximitzadors de guanys (Siebenhüner, B. (2000), “Homo sustinens: towards a new conception of humans for the science of sustainability”, Ecological Economics 32: 15-26), i per conseqüència, a construir una ideologia individual i col·lectiva basada en aquesta racionalitat. Aquests valors, que constitueixen els fonaments ideològics de les economies de mercat, són totalment perversos en una perspectiva social. Aquesta visió està marcada per el fet instantani de les mercaderies convertides ja en el fi suprem de l'activitat humana, en un món que tendeix a mercantilitzar fins a l'últim racó de la vida social, i on el mateix ésser humà acaba convertit en mercaderia.»

Una abraçada.








Conciencia de especie

«Como humanos no tenemos conciencia de especie»
«La conciencia crítica de la especie sustituirá los valores tradicionales»
«La Covid-19 es el último aviso y si no toman decisiones, tendremos el colapso de especie»
Eudald Carbonell, arqueólogo, antropólogo, geólogo y paleontólogo (1953)
Segun explica David Bueno y Torres en su artículo «Conciencia de especie» (El Punt Avui, 03/27/2015): Hace tiempo que Eduald Carbonell, director del Instituto de Paleoecología humana y Evolución social y jefe del grupo de Autoecología humana del cuaternario de la Universidad Rovira y Virgili, apuesta firmemente por potenciar una conciencia de especie, cada vez más necesaria en un mundo absolutamente interconectado. I que es la conciencia de especie? Os preguntaréis.

Para dar respuesta en esta cuestión me basaré en un artículo de Víctor M. Toledo (biólogo y académico mexicano) en la revista «Polis, Revista de la Universidad Bolivariana, Volumen 8, Nº 22, 2009» titulado «¿Contra nosotros? la conciencia de especie y el surgimiento de una nueva filosofía política». En él nos cuenta que «el futuro de la humanidad será determinado cada vez más, no por los buenos y los malos, los ricos y los pobres, los capitalistas y los proletarios, o las izquierdas y las derechas, sino por los concientes y los dementes, por los que luchan por la supervivencia y los que con sus actitudes colaboran, implícita o explícitamente, para llevarnos al suicidio colectivo, a la debacle de especie.»

Y sigue: «Bajo la conciencia de especie ya no sólo se pertenece a una familia, a un linaje, a una comunidad, a una cultura, a una nación, o a una cofradía religiosa o política. Antes que todo se es parte de una especie biológica, dotada de una historia y necesitada de un futuro, y con una existencia ligada al resto de los seres vivos que integran el hábitat planetario y, por supuesto, en íntima conexión con el planeta mismo» [...] «La conciencia de especie auspicia un cambio en las actitudes del individuo en por lo menos tres planos o dimensiones: el ético, el político y el espiritual. En el plano de la ética, se trasciende para alcanzar un comportamiento solidario, que en el fondo es una reacción del individuo frente a los cada vez mayores peligros que acechan la supervivencia del planeta y de la humanidad.»

De hecho, desde este punto de vista, estamos hablando de la extinción de la humanidad (demencia) o de su supervivencia (conciencia). «La principal ilusión de los seres humanos es el seguir creyendo que son seres inteligentes, cuando en realidad han estado atentando contra sus propias fuentes de abastecimiento, las condiciones que les permiten existir, la matriz de la cual surgieron y las formas de conocimiento que les permiten percatarse de lo anterior. Por consecuencia, trabajan inconscientemente contra su propia supervivencia; es decir son una suerte de especie suicida.»

Eudald Carbonell relaciona la amenaza de la Covid-19 con esta falta de conciencia crítica de especie que parece imperar. Economicismo frente algo tan importante como la vida, que se ha puesto de manifiesto en esta crisis, donde el «sálvese quien pueda!» ha querido estar impuesto en algunos países antes de detener su economía. Supongo que no es necesario que te mencione a Boris Johnson, Donald Trump o Jair Bolsonaro, por citar algunos de los que han intentado quitar importancia a la Pandemia.

«La conciencia de especie otorga a los seres humanos una nueva percepción del espacio (topoconciencia) y del tiempo (cronoconciencia), que trasciende la estrechísima visión a la que le condena el individualismo, racionalismo y pragmatismo del Homo economicus, ese que fomenta la civilización industrial. En efecto, en el mundo moderno, los seres humanos tienden a volverse actores racionalistas, individualistas y maximizadores de ganancias (Siebenhüner, B. (2000), “Homo sustinens: towards a new conception of humans for the science of sustainability”, Ecological Economics 32: 15-26), y por consecuencia, a construir una ideología individual y colectiva basada en esa racionalidad. Estos valores, que constituyen los fundamentos ideológicos de las economías de mercado, son totalmente perversos en una perspectiva social. Esta visión está marcada por lo instantáneo de las mercancías convertidas ya en el fin supremo de la actividad humana, en un mundo que tiende a mercantilizar hasta el último rincón de la vida social, y en donde el propio ser humano termina convertido en mercancía.»

Un abrazo.


2 comentaris:

  1. Sabés que no veo al ser humano conciente de ser una especie? Más bien creo que el ser humano, reconoce a todas las demás especies pero no se ve a sí mismo, como cualquier otra especie. Y no creo que la pandemia que nos está afectando actualmente logre cambiar este punto de vista.

    Quizás haya cambios parciales, a diferentes niveles (social, cultural, económico, político, jurídico) pero hasta ahí. El cambio radical y total que necesitamos para alcanzar la conciencia de especie, no creo que se produzca. Al menos, no por ahora. Y como ignorantes de lo que somos seguiremos, como dice por ahí, en el texto: trabajando inconscientemente contra nuestra propia supervivencia. Es decir, seguiremos siendo lo que somos, una suerte de especie inconsciente que se está suicidando de diferentes maneras. En fin, es lo que hay.

    Besos!

    ResponElimina
  2. Es curioso que ala hora de nombrar personajillos que han intentado "quitar importancia" al asunto del Covid19, hayas nombrado a los dirigentes de Estados Unidos, Brasil, o el Reino Unido ( curiosamente todo de derechas ), y no te hayas pasado antes por casa, para denuciar al sinverguenza o más bien simverguenzas, que han hecho de tu pais, la primera nación de la Tierra en cuanto a numero de contagios, y la segunda en cuanto a mortalidad, y eso sin contar la debacle economica a la que nos estan llevando a lo loco y sin frenos !!! En finnn... Dejemoslo ahi........

    Besitosss !!!

    ResponElimina